Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Wywalenie albo zamiana niepotrzbnych znaków
harbii

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wiem, że jest tego dużo na goglach i wszędzie ale nie moge ogarnąć tego tematu.
Chcę aby wysztko co wpada z inputa do zmiennej było "chronione" przed cudzysłowiami i innymi znakami typu &.

Chodzi o to, że niektóre teksty wpadają bezpośrdnio do bazy a niekture "podczepiane" są pod odnośniki.
Dlatego htmlspecialchars chyba odpada (bo zamienia na &cośtam - i rozwala mi linka).
Coś takiego:
  1. $opis = preg_replace('/[^0-9a-z\-]+/', '', opis);

Zamienia mi polskie znaki i usuwa spacje - a nie ma.

Czy jest jakiś prosty łatwy sposób na dobre pozbycie się nieporządanych znaków lub zamianę ich na coś co niebędzie kolidowało w innych obróbkach danych?

Ten post edytował harbii 18.07.2014, 16:11:37
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Wazniak96

-----

Po co od razu przerabiać cały skrypt na PDO tylko po to... Tym bardziej, że może być spory. mysql_real_escape_string
+Quote Post
ZaXaZ

-----

Cytat(Wazniak96 @ 18.07.2014, 20:04:58 ) *
Po co od razu przerabiać cały skrypt na PDO tylko po to... Tym bardziej, że może być spory. mysql_real_escape_string

funkcje mysql_ sa niestety przestarzale od php 5.5~, manual zaleca zmiane na rozszerzenie mysqli lub PDO, poza tym jak ktos chce miec kod dosc bezpieczny, optymany to warto przerobic nawet 1000 linijek kodu co zreszta wyjdzie na plus.
+Quote Post
Wazniak96

-----

Są przestarzałe już kolego od wielu lat. Pomimo to w wielu kursach pojawia się właśnie mysql_*. I chodź nie uważam, a żeby było to dobrą praktyką sądzę, że nie ma co początkującym wciskać na siłę PDO. Na wszystko przyjdzie swój czas, a jego droga "programisty" zaprowadzi go tam gdzie trzeba. Bo na pewno natknął się na wzmiankę którą podałeś. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Notabene funkcja w mysqli nosi identyczną nazwę jak i w mysql_*
Cytat(ZaXaZ @ 19.07.2014, 10:43:04 ) *
[...]jak ktos chce[...]

I o to w tym wszystkim chodzi. Jak ktoś chce. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 23:56