![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie czy jest możliwość przekazania do metody zmiennej w taki sposób: ?
w CI często jest spotykana konstrukcja typu:
w Laravelu mamy nawet:
Dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formularze możesz sprawdzać javascriptem tylko w celu nie przeładowywania strony, bo tak czy inaczej po stronie PHP zawsze powinieneś filtrować dane. Podstawowa zasada - nigdy nie ufaj użytkownikowi, oraz nigdy nie myśl że użytkownik jest na tyle głupi żeby ci nie zapodać sqlinjection.
No tak, ale do takich małych rzeczy, nadają się komponenty symfony. Sam na potrzeby mojego znajomego u którego jak aplikacja ma powyżej 1mb alokowanej pamięci, to przy większym ruchu wywala mu out of memory (100k UU dziennie). Dlatego napisałem żebyś powiedział co chcesz na tym zdziałać. Symfony to nie tylko FW ale reużywalne komponenty, bierzesz taki routing, httpfoundation, httpkernel, classloader, dispatcher i już masz "swojego" frameworka. Dorzucasz do tego debug i masz obsługę błędów. Do tego dorabiasz trochę swojej logiki i gotowe. A masz już tam gotowych wiele rzeczy, masz routing, masz dispatchera, masz request+response i obsługę sesji (różnych). Czyli w sumie prawie to samo co silex. Masz jakieś podstawowe rzeczy, jak request, czy response, czy obsługę błędów i z resztą robisz co chcesz. Potrzebujesz ORM? No to sobie go integrujesz. Nie potrzebujesz? No to napisz sobie jakąś prostą klasę do łączenia z bazą, albo użyj po prostu PDO. Pisanie wszystkiego całkowicie od nowa IMO mija się z celem. Ja już to przechodziłem, i mogę ci powiedzieć że to się w ogóle nie kalkuluje. Super, zyskasz na 10 plikach mniej (przeważnie interfejsach), ale na prędkości wczytywania aplikacji czy ilości alokowanej pamięci zyskasz jakieś 10-15%. No chyba że napiszesz to bardzo ubogo, to wtedy rezultaty może będą lepsze, ale i możliwości również będą mniejsze. Poważnie, zainteresuj się komponentami symfony, bo to jest na prawdę bardzo dobry kod, który jest już przetestowany, który na bieżąco ma wprowadzane poprawki, nad którym siedzi więcej niż 1 osoba. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 06:12 |