Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [CI][CodeIgniter]Tablica dwu wymiarowa w codeigniter
furious_knight

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Uczę się pracy z CI i mam nastepujący problem chciałbym wyciągnąć z bazy danych dane w dwuwymiarowej tablicy ale jeszcze za cienko idzie mi posługiwanie się składnia CI i nie chce mi się wyświetlić prawidłowy wynik. chciałbym żeby w modelu zostalo wykonywane zapytanie do bazy danychi wyciąganło nazwę oraz ID działu wygląda to tak:

1. $tablica= array();
  2. $query = $this ->db->query('select `Nazwa`, `ID_Parent` from `Lista_Kategorii`WHERE `ID_Parent`=10 and `Język`=1 and `Aktywna`=1;');
  3.  
  4. foreach($query->result() as $row)
  5. {
  6.  
  7. }

następnie jak się domyślam za pomocą pętli np. foreach powinienem wyciągać każdy wiersz z pierwszego zapytania i napostawie tego id zrobić zapytanie o wszystkie pod kategorie tego id i zapisać to wszystko do tablicy dwu wymiarowej ale niestety nie wychodzi, pomoże ktoś(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
furious_knight

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

wielkie dzięki za pomoc, o strukturze drzewiastej pierwszy raz słyszę ale oczywiście wiedzy nigdy za dużo więc zapieram się do badania tematu.

Witam ponownie forumowiczów,
Chciałbym ponowić temat dotyczący pracy na zapytaniach do bazy i zapisu do tablic za pomocą Frameworka CI, intensywnie usiłuję zrozumieć jak najbardziej zasadę działania tego środowiska dla tego proszę o wytłumaczenie czy jest możliwe i czy jest prawidłowe wykonanie działania które będzie polegać na:

POBIERAM DANE Z BAZY W MODELU (select pobiera grupę rekordów) ->

KONTROLER PRZETWARZA WYNIK->tworzy tablicę->za pomocą pętli wyciąga po jednym rekordzie zapisuje go do tablicy i przy każdym rekordzie wczytuje drugi model,PRZESYŁAJĄC DO NIEGO ID na podstawie którego wybrane zostaną z bazy rekordy będące podgrupą dla głównego rekordu
MODEL JEST WCZYTYWANY DO KONTROLERA WEWNĄTRZ PĘTLI i wyniki są zapisywane drugą pętlą do tablicy jako drugi wymiar tej tablicy,

po wykonaniu procedura jest powtarzana dla każdego rekordu z pierwszego zapytania:

trochę to brzmi skomplikowanie ale w zwykłym php jest to banalne do wykonania a zachowując zasady MVC nie za bardzo wiem jak przekazać z kontrolera do modelu ID rekordu w zmiennej tak żeby pobrał drugie zapytanie na podstawie tego wyniku

proszę o info czy i jak można zrobić wyżej opisany przydład, jak by opis był nie jasny to stworzę kod tak jak bym chciał żeby to działało.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 08:26