![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Najpierw może 2 słowa o mnie: w php-ie programuje od kilku lat (głównie hobbystycznie i dorywczo) na co dzień jestem frontend developerem. W tym roku postanowiłem wziąć się za frameworki no i na początku był codeigniter w którym się zakochałem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) potem był laravel z którym cały czas walczę i przez który co nieco straciłem przyjemność kodzenia bo zamiast napisać coś samemu ściągam daną bibliotekę uczę się jak ją obsługiwać itp. - składam wszystko z gotowych klocków, jak się ma dziesiątki takich samych projektów świetna sprawa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Dosyć dużo czytam o różnych wzorcach projektowych - bardzo ciekawy temat. Chciałem Was zapytać o zdanie bo mam mały dylemat… Na horyzoncie pojawiły się 3 stosunkowo proste projekty do zrobienia (prosty blog, katalog produktów oraz przeglądarka i wyszukiwarka załadowanych zdjęć z możliwością ich lekkiej modyfikacji) i tu pojawia się mój dylemat bo zarówno codeigniter jak i laravel wydają mi się zdecydowanie za duże i zbyt zasobochłonne do tych projektów. Zastanawiam się nad wykorzystaniem jakiegoś micro frameworka lub napisaniem swojego micrusa który w założeniu miałby mi rozdzielić kod na MVC a dokładniej HMVC + routing i w zasadzie tyle z ORM nie potrzebuje korzystać bo działam na jednej bazie zresztą tak jak już pisałem niekiedy zwykłe zapytanie sql jest krótsze niż to z ORM, z laravela wziąłbym funkcjonalność stosowania filtrów, w CI bardzo spodobała mi się możliwość pisania uniwersalnych funkcji do bazy które mogą być wykorzystane z wieloma tabelami(w modelu mam funkcje np. dodajRekord($data,$table){specjalne zapytanie sql} ) i tą funkcję mogę wykorzystać do różnych tabel a do tego dodałbym możliwość łatwego pisania zew. bibliotek i wrzucania ich do projektu. Co o tym myślicie czy ma to jakikolwiek sens ? czy może lepiej skorzystać z czegoś gotowego ? a jeśli tak to co polecacie ? silex ? - chociaż tam chyba nie ma obsługi resizu i cropowania zdjęć a jak mam pisać swoje własne biblioteki to chyba wole oprzeć to na swoim własnym systemie z drugiej strony wszyscy mówią że pisanie swojego frameworka jest bezsensu i tak koło się zamyka… Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do czasu kiedy nie masz jakichś odgórnych wymagań, powiedzmy dana aplikacja ma spory ruch, a sam właściciel nie ma jakiegoś super serwera, to wtedy musisz się sam zastanowić jak to ogarnąć żeby nie wywalało out of memory. Ale jeżeli takich wymagań nie masz, a takie bardzo rzadko się trafiają, to "wielkość" jest tylko twoim subiektywnym określeniem. Dla ciebie taki laravel może być wielki, a dla kogoś innego może to być mikrus do mikro projektów. Np taki silex wcale taki mały nie jest, ale wciąż to jest mikro framework.
Ja aktualnie siedzę nad projektem znajomego który ma biednego vps'a, ma dość często ddosy ze względu na treść jaką trzyma na stronie (linki..), no i ma całkiem spory ruch (100k uu), a sama aplikacja musi mieć max 1mb z hakiem na request inaczej wywala mu out of memory, a za serwer zapłacił już za rok z góry całkiem niedawno i nie chciałby rezygnować z tego serwera. Więc użyłem komponentów symfony, spiąłem je, no i rezultaty są całkiem ciekawe. Tyle że to też nie jest taki "swój" framework, tylko budowanie z już istniejących komponentów, bo IMO nie wiem czy ma sens pisanie czegoś takiego kompletnie od zera. Więc zamiast pisać od zera, warto poznać już jakieś gotowe komponenty, jak one działają, jak ich używać. A potem jak przyjdzie ci do jakiegoś takiego mikro zadania, to kilkoma linijkami w composer możesz poskładać sobie coś fajnego, o ile jakieś fajne komponenty/biblioteki znasz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 15:26 |