![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystając z chwili wolnego czasu robię sobię odwozorwanie różnych funkcjonalności frameworków - obiektowo i w php, np. routing, połączenia bazodanowe singleton vs proxy itp.
Wszystko głównie w celach edukacyjnych ale kto wie może z tego wyjdzie mi kiedyś jakaś namiastka frameworka lub microframework. Wśród wielu różnych modułów stanąłem jednak przed problemem odwzorowania systemu szablonów i tu pojawia się problem jak coś takiego napisać ? ogólnie wpadłem na pomysł że za pomocą wyrażeń regularnych zamienie sobię kod np.
domyślnie maszynka ma mi zamienić coś takiego na poniższy ciąg i przypisać to do zmiennej $widok;
i tu pojawia się mały problem a w zasadzie 2, czy na podobnej zasadzie działają silniki twig czy blade ? oraz jak mogę sparsować i wyświetlić treść strony trzymaną w zmiennej $widok ? Ten post edytował mgebala8 11.07.2014, 09:13:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pamiętam kiedyś prelekcje z php, i tam koleś mówił że programiści php to "złodzieje". Zapożyczenia z innych języków/platform to bardzo, bardzo dobra rzecz, a nie żadne "złodziejstwo".Cytat Tyle że to nie ma sensu, kiedy php jest dobry sam w sobie jako system szablonów out of box. PHP w porównaniu do takiego chociażby Twiga wypada słabo, chociaż tak... można go używać bezpośrednio.Cytat [...] która zupełnie niepotrzebny generuje narzut oraz dodatkową składnie - głównie w imię "nie bądźmy gorsi od innych języków" .. Nie, szablony w PHP to głównie idea: PHP bezpośrednio w szablonach jest niewygodne i nieefektywe, więc stworzono narzędzie, które rozwiązuje pewne problemy jakie czyste PHP powoduje.Cytat @marcus753 - popatrz na klasę którą wkleiłem, jest ona dość prosta (w tym zawiera wrednego evala) i powinna ci co nieco powiedzieć jak mniej więcej powinno to wyglądać (a właściwie nie wyglądać, bo szablony są zbędne). To co tam zaprezentowałeś faktycznie pokazuje jak tego nie robić - ale nie ze względu na bezsensowność szablonów jako takich tylko prymitywną i pełną ograniczeń realizację.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapożyczenia z innych języków/platform to bardzo, bardzo dobra rzecz, a nie żadne "złodziejstwo". PHP w porównaniu do takiego chociażby Twiga wypada słabo, chociaż tak... można go używać bezpośrednio. Nie, szablony w PHP to głównie idea: PHP bezpośrednio w szablonach jest niewygodne i nieefektywe, więc stworzono narzędzie, które rozwiązuje pewne problemy jakie czyste PHP powoduje. To co tam zaprezentowałeś faktycznie pokazuje jak tego nie robić - ale nie ze względu na bezsensowność szablonów jako takich tylko prymitywną i pełną ograniczeń realizację. Nie twierdze że zapożyczenia są złe, mi chodziło (i temu gościowi również) o tworzenie odpowiedników czegoś, co się sprawdza w innych językach, a nie koniecznie w php. A co takiego ma twig, czego nie ma php, albo w php nie można zrobić? Jest to jakiś moduł php? No nie bardzo. Aha, czyli do kilku pomocniczych funkcji dla widoku, dorobimy sobie zupełnie nową składnie - bądźmy innowacyjni. Niewygodne to mogą być za małe buty. To jest kwestia przyzwyczajenia, tak samo jak się przyzwyczajasz do nowej składni, pierdyliardowej wersji super nowego, ulepszonego systemu szablonów. Tak, ta realizacja "mojej" wersji szablonów jest prymitywna i ograniczona, bo już na etapie początkowym, zdałem sobie sprawę, że jest to bezsensu. Lepiej napisać jakąś klasę lub funkcję pomocniczą, niż dorabiać do tego nową składnie. No i robiłem to bardziej jak autor tematu - w celach naukowych, tyle że miałem ciut inną wiedzę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 12:56 |