![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystając z chwili wolnego czasu robię sobię odwozorwanie różnych funkcjonalności frameworków - obiektowo i w php, np. routing, połączenia bazodanowe singleton vs proxy itp.
Wszystko głównie w celach edukacyjnych ale kto wie może z tego wyjdzie mi kiedyś jakaś namiastka frameworka lub microframework. Wśród wielu różnych modułów stanąłem jednak przed problemem odwzorowania systemu szablonów i tu pojawia się problem jak coś takiego napisać ? ogólnie wpadłem na pomysł że za pomocą wyrażeń regularnych zamienie sobię kod np.
domyślnie maszynka ma mi zamienić coś takiego na poniższy ciąg i przypisać to do zmiennej $widok;
i tu pojawia się mały problem a w zasadzie 2, czy na podobnej zasadzie działają silniki twig czy blade ? oraz jak mogę sparsować i wyświetlić treść strony trzymaną w zmiennej $widok ? Ten post edytował mgebala8 11.07.2014, 09:13:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
by_ikar systemy Template powstały po to aby kod szablonu był czytelniejszy.
Ja wiem że PHP to najlepszy system szablonów bo nie trzeba parsować ale czasami wolę mieć niż albo jeszcze gorzej (masakra) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
by_ikar systemy Template powstały po to aby kod szablonu był czytelniejszy. Ja wiem że PHP to najlepszy system szablonów bo nie trzeba parsować ale czasami wolę mieć niż albo jeszcze gorzej (masakra) Też tak kiedyś myślałem, kiedy tworzyłem swój ambitny system szablonów, wydawało mi się że jest mi to potrzebne, że tak jest czytelniej! A prawda jest taka, że jest to zbędna logika do czegoś co mamy out of box. Rozumiem system szablonów w stylu tego co jest w symfony2 - tzn możliwość dziedziczenia, sloty etc. To akurat jest fajny pomysł. Ale same templatki powinny być IMO zawsze jako html + php. Też kiedyś stworzyłem swojego "potworka":
Gdzie uważałem że { something } jest czytelniejsze niż <?php something ?>. No ale wyrosłem z tego i jestem zdecydowanie za tym żeby nie używać szablonów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 21:33 |