![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jestem świeżakiem i dopiero zaczynam zabawe z php i sql dlatego proszę o cierpliwość. Mam pytanko zrobiłem wprowadzanie do bazy danych 3 danych imie nazwisko i mail oraz czwarta kolumna nazwana UID i chcialbym żeby wpisywało tutaj czas i date wpisu. W phpmyadmin wstawiam autotimestamp i wpisuje mi tylko 0000-00-00 00:00:00 podpowie ktoś jak to szturchnąć aby prawidłowo wpisywało czas z data ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
qurde ale to proste kreciłem się na około a faktycznie INERT INTO to jest wskazanie gdzie chcę wpisać wartości a VALUES podaje co ma być tam wpisane. Dzięki serdeczne dopiero jak moje gały to ujrzały poskładało mi się to w całość. Wiem że to podstawy ale niestety muszę przez to przejść żeby zagłębiac się z czasem coraz mocnie dzięki za cierpliwość.
<?php // nawiazujemy polaczenie $connection = @mysql_connect('91.200.238.15', 'man', '12') // w przypadku niepowodznie wyświetlamy komunikat or die('Brak polaczenia z serwerem MySQL.<br />Blad: '.mysql_error()); // połączenie nawiązane ;-) echo "Udalo sie polaczyc z serwerem!<br />"; // nawiązujemy połączenie z bazą danych $db = @mysql_select_db('wojsko', $connection) // w przypadku niepowodzenia wyświetlamy komunikat or die('Nie moge polaczyc sie z baza danych<br />Blad: '.mysql_error()); // połączenie nawiązane ;-) echo "Udalo sie polaczyc z baza dancych!<br />"; // zamykamy połączenie //mysql_close($connection); /* zapytanie do konkretnej tabeli */ $wynik = mysql_query("SELECT * FROM dane") or die('Blad zapytania!'); /* wyświetlamy wyniki, sprawdzamy, czy zapytanie zwróciło wartość większą od 0 */ if(mysql_num_rows($wynik) > 0) { /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ echo "<table cellpadding=\"2\" border=1>"; while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) { echo "<tr>"; echo "<td>".$r['login']."</td>"; echo "<td>".$r['rodzaj']."</td>"; echo "<td>".$r['ilosc']."</td>"; echo "<td> <a href=\"index.php?a=del&id={$r['id']}\">DEL</a> <a href=\"index.php?a=edit&id={$r['id']}\">EDIT</a> </td>"; echo "</tr>"; } echo "</table>"; } ?> Mam pytanko do tego skryptu wszystko z niego rozumiem tylko zastanawia mnie jedna sprawa podświetliłem klawisze edycji DEL i EDIT są jak gdyby nie aktywne czy jeżeli chciałbym żeby usuneły rekor lub włączyć edycje to muszę odwołanie do funkcji UPDATE I DELETE podlinkować ? Ten post edytował roxman 11.07.2014, 08:44:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 00:05 |