![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wybaczcie, mam już wyrzuty sumienia - 3 post z kolei mojego autorstwa ale chyba tylko tutaj można spotkać ludzi którzy wiedzą o czym piszą (IMG:style_emoticons/default/Lkingsmiley.png)
Tym razem chodzi o model, kurcze jaką on pełni rolę ? W katalogu models tworze sobie klase które jest rozszerzeniem klasy Eloquent która to zawiera pewne podstawowe metody/zapytania. Tylko że w większości przykładów ludzie w tej klasie definiują jedynię nazwę tabeli a zapytanie piszą w kontrolerze na zasadzie zamiast
Załóżmy że mam 2 formularze, jeden służy do CRUD użytkowników a drugi CRUD userów do tej pory w CI robiłem sobie jeden model np. base_model gdzie miałem 4 funkcje każda z nich przyjmowała 2 parametry nazwę tabeli na której ma działać i opcjonalny parametr z danymi, dzięki temu w kontrolerze mogłem sobie wywołać po prostu metodę
Jak coś takiego powinno się robić w laravelu ? przeglądam już chyba 3 przykład gdzie autor po prostu zapytania SQL pisze w kontrolerze a sam plik w katalogu models tworzy jedynie po to by podać nazwę tabeli... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, jest prościej ale załóżmy, że musisz wypisać 10 użytkowników
Klient prosi o zmianę bazy danych z mysql do microsoft sql server. Zamieniasz w configu na mssql i nagle dupa. W mssql nie ma czegoś takiego jak LIMIT jest TOP. Aplikacja do poprawki. Gdy używasz wrapper'a czy ORM problemu zazwyczaj nie ma. Laravel daje ci wolną ręke.
Wszystko zależy od ciebie. Jeżeli nie chcesz ORM usuwasz extends i tak jak w Ci dodajesz metody dodaj,usun itd |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 16:31 |