Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Tworzenie CMS podstrony
mtk3d

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Zainteresowałem się programowaniem PHP ok. 5-6 lat temu, nauczyłem się programować strukturalnie. Po ok roku, zacząłem pisać swój system newsów na bazie MySQL, niestety nie udało mi się go dokończyć zgodnie z założeniami (padł mi laptop i straciłem dane z dysku), ale główne funkcje działały. Teraz wróciłem do nauki tego języka, jestem na etapie nauki programowania obiektowego. Postanowiłem, że do końca wakacji napiszę swój własny CMS. I z tym wiąże się moje pytanie. W jaki sposób generowane są podstrony w CMS'ach? Wiem że działa to na bazie danych, ale nie bardzo rozumiem w jaki sposób są dodawane na podstronie np artykuły, lub mapa strony. Wymyśliłem sobie, że może to działać, poprzez dodawanie odpowiednich "modułów" na podstawie treści dodatkowej kolumny danej podstrony w bazie danych. W głowie mam mniej więcej plan jakby to działało, ale chciałbym mimo wszystko dowiedzieć się w jaki sposób jest to rozwiązane w popularnych CMS'ach, żeby nie iść zbyt okrężną drogą.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Ten post edytował mtk3d 3.07.2014, 15:50:24
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mtk3d

-----

Chodziło mi tutaj o to, jak to rozwiązać, aby użytkownik miał możliwość wybierania, czy na danej stronie ma być tylko jego tekst, czy jakiś komponent. Na to być może niezbyt dobrze sformułowane pytanie świetnie odpowiedział adbacz.
+Quote Post
aras785

-----

Cytat(mtk3d @ 4.07.2014, 15:14:48 ) *
Chodziło mi tutaj o to, jak to rozwiązać, aby użytkownik miał możliwość wybierania, czy na danej stronie ma być tylko jego tekst, czy jakiś komponent. Na to być może niezbyt dobrze sformułowane pytanie świetnie odpowiedział adbacz.

W takim razie zwracam honor i życzę powodzenia przy projekcie.

Pozdrawiam
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 11:55