![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cześć
mam banalne pytanie, i może śmieszne i głupie zarazem więc prosze o wyrozumiałość dla "skrępowanego umysłu" ![]() ale zgłupiałem , więc pytam: czy jeżeli ustawię sesje na x czasu , np: 10 minut to czy ona wygaśnie po tym czasie mimo tego że będzie działanie na stronie, czy "nie wygaśnie" ![]() ![]() dzięki Ten post edytował dopelganger 3.07.2014, 08:11:23 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pojęcie 'długość trwania sesji' oznacza, że jeśli user zalogował się na stronę - jest zalogowanym użytkownikiem - ale pozostał on na jakiejś stronie u Ciebie i nie wykonuje żadnych operacji (nie odświeża strony, nie przechodzi między podstronami - po prostu jest nieaktywny) to jeśli wreszcie powiedzmy po pół godziny się zjawi i zrobi jakikolwiek ruch na stronie to skrypt z automatu go wyloguje bo długość sesji była ustawiona powiedzmy na 10 minut.
Ja u siebie robię to tak: Pod session_start(), dorzucam session_regenerate_id w celu zabezpieczenia się przed session hijacking i co odświeżenie strony taki kod:
tylko, że to jest w OOP, ale to nie ważne. Teraz sam sobie sprawdzasz ile trwała sesja usera, sprawdzasz czy user_agent się zgadza oraz czy adres IP pasuje. Po pierwsze w miare zabezpieczone po drugie masz długość sesji i wylogowanie po przekroczeniu tego czasu. Ten post edytował Michael2318 3.07.2014, 08:47:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 21:38 |