![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pracuję nad małym serwerem hostującym reklamy, i chcę teraz przygotować sam mechanizm serwujący.
Co jest oczywiste każde wyświetlenie reklamy wiąże się z zapytaniem do bazy i o ile wyciągnięcie odpowiedniej reklamy można odciążyć przez memcache, o tyle zastanawiam się nad zapisem danych o wyświetleniu do bazy. W związku z czym chciałem zapytać czy znacie lub macie może pomysł na generowanie asynchronicznych zapytań do bazy, które dałoby się zrealizować bez memcache i z obsługą PDO? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli memcache padnie, na to też jest sposób. Nie do końca jestem pewien czy masz zainstalowane jakiegoś cachera opcode (xcache, apc) ale one również udostępniają podobną funkcjonalność co memcache(d), czyli przechowywanie jakichś danych w pamięci ram. Możesz zrobić tak że wstawisz sobie warunek w obiekcie który zapisuje/odczytuje dane z memcache i jeżeli wystąpi błąd, przerzucasz działanie na xcache, apc czy coś podobnego. No i jeżeli nie masz zainstalowanego żadnego cachera, to polecam, bo zyskujesz na tym sporo (mniejsze zużycie pamięci, mniej operacji IO, oraz zmniejszenie czasu potrzebnego na request).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 03:36 |