![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ma ktoś może jakiś sprawdzony sposób na sprawdzenie hasła pod warunkiem że zawiera: - małą literę - wielką literę - cyfrę od 0 do 9 - znak specjalny Gdzieś czytałem że można użyć w wyrażeniu znak "?=" ale nie wiem zbytnio jak go zastosować. Dziękuje i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A czy do filtrowania hasła nie można by używać poprostu funkcji: ctype_print a do loginu np ctype_alnum? Do bardzo podstawowej kontroli tak, ale raczej nic zaawansowanego. Ctype sprawdza czy dany ciąg składa się z określonego typu znaków, a nie czy w danym ciągu jest znak określonego typu. Czyli powie ci "tak, cały ciąg składa się ze znaków alfa-numerycznych" ale nie powie że składa się tylko ze znaków alfabetu i nie ma w nim żadnej cyfry. Można by budować jakieś warunki z OR i AND ale nie wiem czy coś sensownego z tego wyjdzie. Cytat zamień [0-9!@#$%^&*()_+|-] na [\W\d] Można ale zależy czego się oczekuje: \W - spowoduje że spacja będzie potraktowana jako znak specjalny, czyli hasło ze spacją będzie prawidłowe. Podobnie kropka, przecinek itd. \d - jest skrótem od 0-9. Jak kto woli, można tak, można tak. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 19:16 |