![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem w trakcie szukania serwera VPS. Cena ~ 500zł na rok.
Prosiłbym Was o pomoc. Stronka jaką stworzyłem odświeżana jest co 12 sekund na urządzeniach mobilnych. Największy ruch to około 80 klientów. Na zwykłym hostingu przy 50 online wszystko jest ok. Problem zaczyna się przy 60 - 70 online. W logach komunikaty o braku wolnych slotach PHP. Na VPS-ie zamierzam zainstalować NGINX+FastCGI + SSL, PHP 5.3, MySQL, OpenVPN. Chciałbym się dowiedzieć czy poniższe parametry maszyny wystarczą. Łączna moc procesora: 2 GHz Z podziałem na rdzenie: 1 x 2 GHz Gwarantowana pamięć RAM: 2048 MB |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wprowadziłem dwa indeksy dla pól ID, jak napisałem wcześniej. Niesamowita różnica. Jak obciążenie bazy było na poziomie 43% przy 14 online, tak teraz jest zaledwie 1%-2%.
Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie. Ile miejsca zajmują takie indeksy? Jak to łatwo sprawdzić. Ogólnie wzrasta rozmiar bazy, ale czy takie indeksy są przechowywane w osobnych plikach i jeszcze czy przy usunięciu indeksu i ponownym utworzeniu następuje zwolnienie miejsca na dysku i ponowne budowanie indeksów (tak jakby procedura tworzenia indeksów następuje od początku)? Chodzi o to, że jedna tabela jest czasem aktualizowana i teraz jak zostaną utworzone indeksy a zostanie dodany nowy rekord a inny usunięty albo nastąpi zmiana wartości pola to indeksy zostaną na nowo budowane. Pytanie czy stare się usuną? Jak w takiej sytuacji przedstawia się zajętość dysku? Ten post edytował SeaDog 28.06.2014, 08:58:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 10:04 |