![]() |
![]() |
--konrad-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam do Was dwa pytania : 1. Czy według Was zawód programisty (zwłaszcza projektanta stron internetowych) jest zawodem wymierającym ? Bo przecież obecnie osoba nie mająca pojęcia o programowaniu może stworzyć prostą stronę, stworzyć forum (większość studentów ma swoje fora przez które się komunikują) i nie potrzebujądo tego programisty 2. Czy warto (jesli oczywiście na pierwsze pytanie odpowiedź jest przecząca) przerobić kurs ESKK o projektowaniu stron i uzyskać jakiś certyfikat pod kątem znalezienia pracy jako projektant ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkim dziękuje za rady (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) O tym kursie juz nie mysle.
Ja wiele lat temu rozpoczynałem swoją przygodę z programowaniem w języku C. Ale programowania obiektowego nie przerobiłem. Słyszałem wielokrotnie ze najlepszym jezykiem do nauki programowania jest pascal, że ponoć wyrabia prawidłowe nawyki programowania. Czy podzielacie tą opinię ? Nie wiem po prostu czego mam się teraz uczyć. Czy do końca przerobić język C++ ? Jesli tak to w jakim środowisku DOS (ja uczyłem się tylko w takim) czy Windows ? Czy rozpocząć PHP ? Moje pytania i niezdecydowanie może byc denerwujące ale życie mnie nauczyło że za cokolwiek się zabieram to wkrótce okazuje się że źle zrobiłem i mogłem inaczej. Przy okazji chciałem przeprosić użytkownika Mitorski za swoje zachowanie ale to wynik mojego kiepskiego nastroju. Nie gniewaj się. Ten post edytował konradgr 27.06.2014, 00:16:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jesli tak to w jakim środowisku DOS (ja uczyłem się tylko w takim) czy Windows nauczysz się programować pewnie nawet pisząc w Colobocie (polecam, fajna gra edukacyjna) ale jednak jak będziesz chciał uzyć swój program do czegokolwiek pozytecznego, to raczej nie wybiera Dosa, bo wiele nie zrobisz. Generalnie przez ten czas mógłbyś już cos napisć w jakimś języku (jakimkolwiek). I tak przez kilka pierwszych lat będziesz pisał kijowe programy, bo zanim się nabywa doświadczenia (i wiedzy) to trochę trwa. Zresztą na pewnym poziomie zaawansowania, to człowiek się uczy raczej nowych akronimów (np. DRY, SOLID,) , czy wzorców, i na tym polega nauka programowania w pózniejszych etapach a nie na nauce języka (bo pózniej to już nie problem się nauczyć kolejnego języka w kilka tygodni, dni a czasem nawet godzin, na takim poziomie żeby coś w nim napisać). Język to tylko język,. Ważniejsza jest mozliwosc jego zastosowania. Ten post edytował PrinceOfPersia 27.06.2014, 05:35:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 06:00 |