![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Otóż mam takie małe zapytanie.
Przykładowo: Chcę aby codzinnie o godzinie 12:00 został wykonany skrypt zmieniający wartość w bazie danych jednego pola dla każdego z rekordów. Czytałem co nieco o cronie, jednak czy jest jakiś inny sposób na wykonanie takiego skryptu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ja nie rozumiem co CI szkodzi wstawić w tle taki banalny warunek:
Przecież jeśli warunek zwróci false to w ogóle nie tracisz na szybkości wykonania skryptu, na wydajności. W czym problem? Ostatni czas aktualizacji trzymasz sobie w tabeli z użytkownikami bo każdy user może mieć inny dzień ostatniej aktualizacji skryptu, więc jak wyciągasz przy logowaniu nazwę usera, jego ID itp. do jakiejś tam tablicy (u mnie $userdata) - wyciągniesz jeszcze datę ostatniej aktualizacji skryptu i tyle. No niby tak. Tylko pytanie, czy nie jest to przerost formy nad trescią ? Dla przykładu każdy użytkownik klika codziennie setki razy na różne podstrony, za każdym razem następuje sprawdzenie warunku. A użytkowników jest np. 1000 albo i więcej. Wydaje mi się, iż nie jest to optymalne rozwiązanie. Tymbardziej, że zapytanie do bazy sql wykonane o godzinie 12 wydaje mi się bardziej zoptymalizowanym wyborem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 13:02 |