![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2011 Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
Czy cookies może służyć, nie do zapamiętania logowania aby użytkownik nie musiał się ciągle logować, ale do zapamiętania danych logowania w polach formularzu? Ja wiem, że to robi przeglądarka za zgodą człowieka, ale czy można to zrobić w formie cookie (tzn. uzupełniać zawsze formularze)?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opcja "zapamiętaj mnie" polega na tym że w pliku cookie zapisujesz dłuższy czas jego ważności, np 3 miesiące lub rok
Oczywiście nazwa i wartość cookie są przykładowe. Za to samo logowanie można zrealizować w ten sposób, że zapisujesz dwa pliki cookie. Pierwszy to ID użytkownika z bazy, drugi to zaszyfrowana za pomocą algorytmu md5 kombinacja hasła+ID+jakiś ciąg znaków Po każdym wyświetleniu strony pobierasz dane z bazy dla użytkownika $user_id i porównujesz hasło z tym co ma w cookie (przeprowadzając oczywiście operacje jak wyżej czyli md5 itd) Do kontroli całego mechanizmu logowania zaleca się korzystanie z sesji PHP http://pl1.php.net/manual/en/book.session.php, które są bezpieczniejsze niż własne pliki cookie. Ten post edytował Brick 26.06.2014, 09:07:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 23:55 |