![]() |
![]() |
--konrad-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam do Was dwa pytania : 1. Czy według Was zawód programisty (zwłaszcza projektanta stron internetowych) jest zawodem wymierającym ? Bo przecież obecnie osoba nie mająca pojęcia o programowaniu może stworzyć prostą stronę, stworzyć forum (większość studentów ma swoje fora przez które się komunikują) i nie potrzebujądo tego programisty 2. Czy warto (jesli oczywiście na pierwsze pytanie odpowiedź jest przecząca) przerobić kurs ESKK o projektowaniu stron i uzyskać jakiś certyfikat pod kątem znalezienia pracy jako projektant ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mi się utarło zawsze myśleć że podstaw trzeba szarpnąć samemu bez żadnych kursów płatnych.
Masz tyle darmowych narzędzi, manual PHP, całe to forum gdzie ludzie dość chętnie pomagają jeśli się uczysz że głowa mała. A 1200 to średniej klasy laptop 14 calowy który możesz do plecaka włożyć i programować nawet na piwie z kolegami jak Cię akurat nurtuję jakiś ciężki temat - znam to z autopsji. Zawsze wychodziłem z założenia że jak się nad czymś pogłówkujesz sam to prócz nabywania wiedzy jaką da Ci rozwiązanie ćwiczysz jeszcze umiejętności abstrakcyjnego myślenia które powinno być nie raz dopisywane do wymagań na stanowiskach pracy. Nie jednego studenta w pracy miałem co informatykę robi i potrafił mnie pouczać że źle pisze kod - bo uczyli go na kursach i w szkole, tylko dziwnym trafem moje kody zawsze działały a ich niekoniecznie w ogóle. Co innego jest sprawa certyfikacji, nie raz oferty pracy zawierają dopisek że wymagana jest znajomość Zenda i najlepiej certyfikat w tym kierunku, ale to prawie zawsze ma tylko i wyłącznie na celu nie sprawdzanie kandydata na starcie z podstaw programowania w PHP 5.3+. Co do pracy to niekoniecznie też jest tak z tymi zarobkami jak piszą moi przedmówcy... faktycznie jako pracownik w sektorze IT - PHP się nie opłaca. Ale prócz Windowsa chyba nie znam żadnej aplikacji z której korzystam a jest płatna i napisana w innym języku niż PHP. Większość rzeczy przenosi się teraz do Weba gdzie bądź co bądź - króluję PHP ze względu na łatwość w nauce. Stąd sporo aplikacji powstaje jak grzyby po deszczu, gry viawww też są dobrą alternatywą jeśli nie chcesz zarobić śmieciowych pensji no ale wszystko... wszystko wymaga czasu, doświadczenia i co najważniejsze... kosmicznego zapału do ciężkiej pracy. Kurs za 1200 Ci tego nie da. To wyrzucone pieniądze bo nie rzadko jest tak że po poznaniu podstaw, nie mając doświadczenia, zniechęcisz się bo coś Ci nie wyjdzie. Olejesz temat PHP a wiedza nie używana - to wiedza zapomniana. Lepiej więc poświęcić 2 razy więcej czasu - nauczyć się samemu, i potem mieć w tym zajawe i pasję. Ten post edytował mitorski 12.06.2014, 15:10:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 10:45 |