![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Projektuję pewną aplikację w PHP/MySQL. Od razu dodam, że nie jestem ekspertem, robię to na własne potrzeby i do obiektówki jeszcze nie dojrzałem. Ogólnie wszystko działa jak trzeba ale robi mi się trochę bałagan w kodzie - miesza się HTML z PHP. Wiem, że dobrą metodą jest oddzielenie warstwy wyświetlania, od kodu PHP ale nie bardzo wiem jak to zrobić. I teraz aby sobie troche posprzątać, kod chciałem pewne rzeczy pochować do poszczególnych funkcji. Problem mam wtedy gdy dana funkcja ma się łączyć z MySQL i pobierać jakieś dane. Do połącznia z bazą używam klasy EZ_SQL (http://justinvincent.com/ezsql) i pojawiają mi się błędy gdy chcę w środku mojej funkcji łączyć się z bazą za pośrednictwem klasy EZ_SQL. Czy to w ogóle możliwe? Jak mogę to przeskoczyć? Jak to ułatwić, posprzątać? Wiem, że najlepiej byłoby zrobić całóść w modelu MVC, mieć kontrolery, szablony itp. ale tak jak wspomniałem nie jestem programistą i na razie nie mam możliwości przerabiać wszystkiego od nowa. Co mógłbym zrobić z kodem aby ułatwić sobie pracę i mieć porządek na etapie już istniejącego kodu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Obiekt klasy bazy danych nie powinien byc tworzony w klasie klienta. Obiekt ten, ma byc tworzony oddzielnie i przekazywany do klasy klienta
2) Klasa nie powinna pluc ECHem wiadomosci. Klasa najlepiej powinna rzucac wyjątkami, gdy coś pojdzie nie tak 3) Bez sensu jest tworzyc metody podajImie, podajFirme... gdy bedziesz chcial pobrac dane danego usera, to bedziesz musial wywolan x takich metod, a kazda na dodatek leci z zapytaniem do bazy. Ma byc jedna metoda: podajKlienta i ona zwroci tablice danego usera A juz w ogole najlepiej pownna byc klasa Klient, ktora by miala wlasciwosci takie jakie tabela Klienta. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 14:25 |