Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][PHP][MySQL]Jak zablokować stronę www
wojtasklc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Tworzę system do egzaminów i mam następujący problem:

Przy wejściu w egzamin wyświetlają nam się pytania oraz miejsca na odpowiedzi itd itp. w związku z tym, że przy wejściu w egzamin uruchamiamy czas np 10 minut, chciałbym zablokować stronę przed odświeżaniem oraz przejściem na inna stronę. Ktoś ma jakieś pomysły? Myślałem o tym żeby dać jakaś zmienną w sesji... Dzięki z góry za odpowiedzi
p.s da się tak zrobić że przy zmianie na jakąkolwiek stronę wyświetlamy okienko ostrzegające (TAK NIE) jeśli TAK wysyłamy dane do bazy te, które zostały wypełnione?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
markonix

-----

A czemu test jest dotępny cały czas a nie tylko podczas egzaminu?
+Quote Post
wojtasklc

-----

Cytat(markonix @ 4.06.2014, 12:16:29 ) *
A czemu test jest dotępny cały czas a nie tylko podczas egzaminu?

Tak na razie zrobiłem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) chociaż jest tego plus bo można zrobić test do domu (wiem wiem możliwość ściągania lub że studenci siądą w grupie i wspólnymi siłami rozwiążą test ale to jest takie gdybanie możne administrator ustawić że ten test ma małą wagę do oceny końcowej)

Ogólnie zasada działania jest taka:

Strona z dostępnymi testami (sprawdzamy, które w bazie tabele z dostępnymi testami dla studenta i mamy link np. www.strona.pl/test??id=1 wiadomo id testów dla każdego inne)
wchodzimy w link z testem o id=1
Uruchamiamy czas np 5 minut pokazuje nam się formularz

Poprawne działanie które student powinien wykonać to uzupełnienie odpowiedzi i naciśnięcie przycisku Zakończ który wysyła dane i później w bazie dodaje odpowiedzi na konkretne pytania tego testu i zmienia stan dla testu id=1 dla tego użytkownika na 'napisany' (Jeśli mamy stan "napisany" już nie możemy przejść ze strony z testami do napisania tego testu, nie mamy tego linku tyko napis napisany)

A złe działanie studenta może być takie że wejdzie w link www.strona.pl/test??id=1 zobaczy pytania i np naciśnie wstecz lub zmieni stronę, wtedy formularz nie jest wysłany i stan egzaminu dalej jest jako pusty więc będzie dostępny na stronie z testami jako link.

Więc czy opcja że

Strona z egzaminami
link1
link2
link3
wtedy mamy status testu pusty

wchodzimy w link1

zmieniamy w bazie status na 'napisany'
uzupelniamy odpowiedzi i wysylamy formularz

przypominam teraz różnica polega na tym że status jest zmieniany dopiero po wysłaniu formularza więc można zobaczyć pytania i uciec ze strony.

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 18:16