Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak programujesz?
MatKus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Pzymierzam się do wypuszczenia publicznie pewnego kodu, ale zanim to zrobię zastanawiam się nad sporym refaktoringiem, żeby zachęcić ludzi do jego używania, żeby był dla programistów wygodniejszy. Dlatego chciał bym prosić was o wypełnienie krótkiej ankiety (tylko 7 pytań) odnośnie stylu programowania.

https://docs.google.com/forms/d/1VZOJiEnEDS...-43BIA/viewform

Ten post edytował MatKus 2.06.2014, 08:31:14
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
MatKus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak, znam PSR i mam co do niego pewne wątpliwości (szczególnie tu chodzi o PSR2 i PSR3)
Z jednej strony, znormalizowanie jest lepsze, niż brak normalizacji, bo bez niego robi się bałagan i nikt nie może nad tym zapanować.
Z drugiej, standard PSR ustalony jest przez ludzi, którzy zosstali w pewien sposób uformowani. Kiedy człowiek pracuje nad jakimś projektem, przyjmuje z niego przyzwyczajenia i chce je stosować przy innych projektach.
Dlatego szczególnie zależy mi na odpowiedziach odnośnie CamelCase i snake_case, a konkretnie jak piszesz, a co jest czytelniejsze, bo to nie jest tożsame.

Prawdę mówiąc, jak rozmawiałem ze znajomymi, to chociaż 90% stosuje CamelCase, to jednocześnie 80% wolała by czytać kod w snake_case. Po prostu ludzie stosują SnakeCase, bo inni go stosują. Wiem, że dzięki temu kod jest bardziej znormalizowany i przez to osoba obca łatwiej się w nim odnajduje, ale jak się coś większego robi od zera, to można zastanowić się nad zmianą.

Ten post edytował MatKus 2.06.2014, 08:44:24
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 10:11