![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę właśnie nowy projekt, a że na serwerze roboczym mam dostęp do mysql 5 to zacząłem się poważnie zastanawiać nad użyciem widoków. Generalnie wiem do czegą służą i jak ich używać - pracowałem już z widokami na PG, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju - czy widoki są wydajne. Kiedyś gdzieś czytałem, że widok działa w ten sposób, że po prostu przed wykonaniem zapytania na widoku zostje wywołane zapytanie tworzące ten widok. Zakładam, że jest to duże uproszczenie i w grę wchodzi jakieś cachowanie itp. Bo gdyby tak było jak napisałem, to widoki nie byłyby zbyt wydajne - łączenie całych tabel by odczytać wynik jakiegos prościutkiego zapytania - koszmarek. Zatem może ktoś się orientuje jak wygląda z efektywnością wykorzystywania widoków - czy warto z nich korzystać i jak to w ogóle działa (w sensie od podszewki) - czy są jakieś ogólne zasady kiedy warto używać widoków, a kiedy tego nie robić. edit - może lepszym miejscem byłoby ogólen forum baz danych bo wprawdzie pytam o MySql, ale widoki to bardziej ogólen pojęcie. Ten post edytował athabus 20.08.2006, 18:14:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwolę sobie odgrzać kotleta. Od założenia tematu minęło trochę czasu, ale myślę, że problem nadal aktualny.
Obecnie pracuję nad sporą bazą do której dostęp dla Kowalskiego realizowany jest przez interfejs napisany głównie w PHP. Projekt jest dość rozbudowany, więc i pisania sporo. Jak dla mnie koszt niewielkiego spadku wydajności jest naprawdę niewielką ceną za olbrzymie uproszczenie kodu po stronie PHP. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 20:39 |