Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Cron w aplikacji, Wykorzystanie cron
Fluke

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Zastanawiałem się ostatnio jak można by wykorzystać cron`a w PHP. Napisałem klasę, w której jest możliwość dodania zadania i zapisanie do tablicy crontab. Ale zanim można zapisać kolejne zadania trzeba podać ścieżkę do crontab. Czy w taki sposób wykorzystuje się cron`a dla aplikacji ?

Mam tez dodatkowy pomysł aby zapisywać wszystkie zadania do bazy danych a następnie gdy użytkownik zatwierdzi dane to dane są zapisywane w crontab. Wydaje mi się, że taki pomysł jest dobry ponieważ nie muszę za pomocą wyrażeń regularnych sprawdzać linii w pliku.

Moje pytanie, jak wy używacie cron`a, czy mój sposób jest w porządku ? Pozwolę sobie zaznaczyć że od wczoraj dopiero zacząłem używać corn`a. Korzystam z Windows`a oraz xampp`a. Zainstalowałem sobie pycron.

Pozdrawiam serdecznie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Tuminure

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Pozwolę sobie zaznaczyć że od wczoraj dopiero zacząłem używać corn`a. Korzystam z Windows`a oraz xampp`a. Zainstalowałem sobie pycron.
Jeżeli planujesz wystawić swoją aplikację na jakiś hosting, to radziłbym uważać, gdyż zarządzanie cronem na nim może różnić się od zarządzania cronem lokalnie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 08:02