Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [CodeIgniter]json rpc codeigniter, Potrzebuje pomocy
dzajkob

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Muszę napisać aplikację klient-serwer w php. Klient musi wywołać zdalnie wybrane metody na serwerze. Chciałbym to tego wykorzystać Jsonrpc lub ewentualnie xmlrpc. Aplikacje chciałem stworzyć w codeigniter gdyż serwer oraz klient będzie stopniowo się rozrastać.

Znalazłem fajny opis rozwiązania przy użycia jsonrpc:
http://ellislab.com/forums/viewthread/98953/

Próbowałem go zaimplementować ale przy postawieniu serwera wywala mi błąd:
{"version":"1.1","error":{"code":0,"name":"Parse error","message":"An error occurred on the server while parsing the JSON text comprising the procedure call."}}

Nie wiem gdzie popełniam błąd. Proszę o pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
dzajkob

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Powiem ci że początek był nawet zabawny ale całość postu wyglądała jakbyś się ze mnie nabijał.

Opowiem najpierw co chce wykonać.

1. Otóż dwie aplikacje. Klienta i Serwer.
2. Klient wysyła żądanie do Serwera ten ma wywołać odpowiednią metodą i zwrócić wynik.
3. Klient i Serwer ma być stopniowo rozwijany o dodatkowe metody.
4. Nigdy nie robiłem zdalnej komunikacji w PHP, kiedyś robiłem w Javie ale to było z 4 lata temu. Potrzebuje to koniecznie teraz zrobić w PHP.
5. Zadanie ma być wykonane przy użyciu xml lub json. Przeglądając manual trafiłem na xmlrpc i jsonrpc więc próbowałem stworzyć moją pierwszą aplikacje przy xml a potem json. Tak trafiłem na tutoriala implementującego to w CI, wiem że nie jest to najlepszy z możliwych frameworków ale cóż chciałem sprawdzić jak ta implementacja się sprawuje zwłaszcza że nie znalazłem nic ciekawszego.

Jeżeli jest lepsze rozwiązanie to dzięki za wskazówkę. Zacznę studiować wszystko co by mi ułatwiło to zadanie. Jak mówiłem dopiero zaczynam implementować zdalne wywołanie w PHP i jeżeli ktoś ma dobre wskazówki to chętnie skorzystam.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 21:43