Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kupno laptopa - nacisk na kartę graficzną i procesor
webmaniak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
przymierzam się do zakupu laptopa. Budżet to ~2500zł w zależności od parametrów, jeśli będzie wartościowy to można wydać więcej. Pytałem w sklepie komputerowym i pan poleca asusy, jako najpopularniejsze. Mi jednak zależy żeby karta graficzna była mocna - na tyle na ile może być w tej cenie + procesor. Do wyboru jest kilka grafika:
1) NVIDIA GeForce GT 720M - 2GB
2) NVIDIA GeForce GT 730M - 4GB
3) NVIDIA GeForce GT 740M - 2GB
4) NVIDIA GeForce GTX 660M - 2GB
Jak popatrzymy na wymienione karty graficzne to ta ostatnia jest najlepsza. Zastanawia mnie model 730m ale z tego co widzę to tam rekomendowane jest 8GB pamięci ram(źródło: http://www.game-debate.com/gpu/index.php?g...eforce-gtx-660m ).
O co proszę: nie interesuję się aż tak bardzo komputerami od strony części. Są laptopy i5 3-generacji i np i3 4-tej generacji. taktowanie mają podobne(2,6 GHz dla i5 i 2,4 Ghz dla i3). Czy jest możliwe żeby wydajność była podobna? Czy jednak i3 to nie to samo co i5? Dalej, jaka będzie rzeczywista róźnica między i3 3-generacji a i3 4-generacji? i pomiędzy i5 3-generacji a i5 4-generacji? chodzi mi czy to będzie na tyle duża róźnica by warto było inwestować w nowszą generację? I ostatnie pytanko odnośnie podzespołów: są procesory: i5 3xxxU oraz i5 3xxxM czy też i5 3xxxH - która z serii jest najbardziej sprawdzona?
Pytanko odnośnie producentów: wiadomo, dell dla mnie to super jakość, nie ta półka cenowa, tak samo jak sony, ale jaki jest dobry producent z dobrą jakością produktu i wsparciem technicznym? tak jak wspomniałem na początku to w sklepie komputerowym słyszałem tylko asus. Samsunga niby mam i wiem że to dobra jakość materiałów, ale np. Acer czy Toshiba?
Będę wdzięczny za każdą radę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pyton_000

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Odradzam Lenovo ze względu na serwis (co nieco na moim blogu. PS. do tej pory nie dostałe z powrotem swojego a już mija mc.) poza tym że Lenvo jest dobrym sprzętem, ale jak mówiłem serwis leży.

Asus wydaje mi się być niezły. Podobno serwis też leży na całej linii.

Pytanie do czego Ci grafika?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 23:02