![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie, przerabiam książkę o zaawansowanym programowaniu w PHP, i utkwiłem w jednym miejscu.
Jak programuje się funkcję która korzysta z komentarzy, tzn:
Jak napisać do tego metodę która "czyta" komentarze i w zależności od flagi @read lub @readwrite sprawdza czy można użyć automatycznej metody dostępowej za pomocą __call bez pisania dla każdej zmiennej oddzielnych metod dostępowych. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W książce opisali ale jest na takim poziomie że ciężko mi to zrozumieć. Nie znalazłem żadnego fragmentu (autor niestety przyjmuje tą sprawę za oczywistość) który ściśle odnosiłby się do metody która czyta te komentarze, myślałem że ktoś tutaj będzie wiedział o co chodzi.
Można oczywiście zrobić normalne gettery i settery ale zmusza to programistę do powielania kodu. A dzięki temu rozwiązaniu oczyszczasz klasę i skupiasz się na logice biznesowej zamiast na wywoływaniu atrybutów. Szczerze mówiąc, trochę dziwi mnie wasze podejście, ja np. lubię się rozwijać a nie stać w miejscu, sorry ale moim celem nie jest zostanie "klepaczem kodu". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 21:38 |