Standardy kodowania [scanner] |
Standardy kodowania [scanner] |
26.04.2004, 22:37:32
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław |
Dyskusje na temat artykułu http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly...dardy_kodowania
-------------------- |
|
|
7.06.2004, 10:09:40
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) |
To ja dorzucę też swoje 2 grosze :wink: :
1. Notacja węgierska php to chyba jedyny język, w którym jestem za, z uwagi na ogólną "beztypiczność". Zdecydowanie popieram treewooda, odnośnie stosowania jednego znaku zamiast trzech. Nie tylko jest to krótsze, ale i bardziej przejrzyste. Bo bVar występuje nawet w MSDNie, a blnVar byłoby naszym autorskim wynalazkiem. Wyjątkiem są fragmenty typu [php:1:ed3c86cf7b]<?php for ($i=0; $i<10; $i++) { //... } ?>[/php:1:ed3c86cf7b] Nie ma sensu zamieniać $i na $iI, $intI, $iIndex, $iTemp czy inne potworki. 2. Klasy, obiekty, metody Klasy - obowiązkowo z wielkiej litery, CamelCaps. Tu chyba nie ma żadnych wątpliwości. Obiekty - wzorem innych języków proponowałbym jednak pisać z małej litery. Jak już stosujemy notację węgierską, to o na początku powinno być obowiązkowe. Metody- zdecydowanie z małej. Pisanie z wielkiej nie ma żadnego uzasadnienia, za to bardziej upodabnia się do nazwy klasy. 3. Tabulatory Nie ma rady - ja też wolę tabulatory, ale muszą być 4 spacje i koniec. Tak swoją drogą - nie ma narzędzia które potrafi zaaplikować to wszystko co wymyślimy? Niedoścignionym wzorcem jest JBuilder, który potrafił wszystko przeformatować. |
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.11.2024 - 00:46 |