Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript] event w js.
--Anonymous--

Goście

Witam, nie bardzo rozumiem tej składni, która bardzo często przewija się przez wszelkiej maści kursy i porady:

Kod
function test(e) {
e = e || event
}

Mam rozumieć że w przypadku nie istnienia e, przypisany zostanie "event". Jeżeli dobrze rozumuje, to już tego nie ogarniam oO. Przecież jeżeli zadeklarowaliśmy argument e, to przy wywoływaniu funkcji musimy coś mu przypisać, w takim razie cała linia wewnątrz jest bezużyteczna oO. Prosiłbym o rzeczowe wyjaśnienia.
Z góry dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
--Anonymous--

Goście

W takim razie, nasuwa się pytanie. Co można zadeklarować zamiast event, jeżeli takie przykłady są zazwyczaj podawane do poruszania obiektami itd. Nie widzę wtedy sensu takiej gwarancji, ponieważ argument można przypisać przed wywołaniem funkcji i w przypadku używania event nie widzę jakiegoś zamiennika(czegoś innego), który mógłby znajdować się w argumencie e. Jedyną możliwością jak dla mnie jest event i cały skrypt odwołuje się do tego zdarzenia, co oznacza iż cała ta linia nie ma najmniejszego sensu oO.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- -Anonymous-   [JavaScript] event w js.   19.04.2014, 18:34:07
- - trueblue   Cytat(-Anonymous- @ 19.04.2014, 19...   19.04.2014, 19:08:48
- - -Anonymous-   W takim razie, nasuwa się pytanie. Co można zadekl...   19.04.2014, 19:42:17
- - Crozin   Taki potworek jest konieczny ponieważ IE obsługiwa...   19.04.2014, 19:48:26
- - trueblue   Ja nie widzę sensu wiązania tego przykładu z porus...   19.04.2014, 19:50:32

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 16:22