![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2003 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heja!
Zalozmy, ze mam skrypt, ktory wyrzuca mi wyniki z bazy sortowane wedlug danego pola (tutaj np owoce, ktore moze przyjac wartosci: jablko, gruszka, truskawka, malina). Z jakiego zapytania skorzystac, aby nie sortowal mi wynikow alfabetycznie, lecz w kolejnosci, np gruszka, malina, truskawka, jablko? EDIT: Pytanie z tytulu threada znajduje sie pod postem itsme. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
moze tak
[php:1:88b0a4db13]<?php $query = "SELECT DISTINCT (marka, model) FROM baza WHERE accept='done' ORDER BY marka"; $query = "SELECT DISTINCT marka, DISTINCT model FROM baza WHERE accept='done' ORDER BY marka"; /*to sa dwa probne pytania zobacz ktore bedzie dzialac jezeli wogole nie bedzie dzialac to rozwiazanie masz ponizej*/ $do = mysql_query($query); while ($pojazd= mysql_fetch_object($do)) { print ("$pojazd->marka<b>$pojazd->model</b><br><br>"); } ?>[/php:1:88b0a4db13] inne rozwiazanie [php:1:88b0a4db13]<?php $query = "SELECT DISTINCT marka FROM baza WHERE accept='done' ORDER BY marka"; $do = mysql_query($query); while ($marka= mysql_fetch_object($do)) { $query2 = "SELECT DISTINCT model FROM baza WHERE accept='done' and marka='$marka->marka' ORDER BY model"; $do2 = mysql_query($query2); while ($model= mysql_fetch_object($do2)) { print ("$marka->marka<b>$model->model</b><br><br>"); } } ?>[/php:1:88b0a4db13] pozniej pokaz jak to rozwiazales |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 19:22 |