Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][PHP]Checkbox resetuje się po wysłaniu formularza
Suhar87

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mam wielki problem i nie wiem jak go rozwiązać, próbuje, przeszukuje google i nic :/

Mianowicie mam formularz z polami checkbox. Niektóre pola oznaczają jakieś koszty rejestracji. Przez to że jest ich sporo dodałem przycisk "OBLICZ CENĘ"
Wszystko jest ok poza jednym. Udało mi się zrobić tak że po kliknięciu i wysłaniu formularza do funkcji zliczania ceny pola które były zaznaczone zostają zaznaczone.
Zrobiłem to tak:
  1. <?php echo $_POST['ostow_r']=='tak'? ' checked':''; ?>

Problem w tym że niektóre pola są również wyłączone (disabled). Podczas rejestracji można je włączyć, zaznaczyć ale po wykonaniu funkcji zliczania ceny resetują się. Nie wiem za nic jak zrobić tak jak z zaznaczeniem, żeby również jeśli podczas wykonania funkcji było aktywne takie zostało.

Macie jakieś pomysły?
Z góry dziękuję
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Suhar87

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hmmm, na prawdę nie ma sposobu na zmianę formuły PHP

tak żeby oprócz zapamiętywania zaznaczenia, zapamiętywała również stan aktywny/wyłączony? Chodzi o to czy nie ma sposobu zastąpienia "checked"?

Nikt nie ma pomysłu? (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

W skrócie, wiele już przeczytałem i nie mogę znaleźć formuły PHP która potrafiłaby aktywować pole. Znam taką która może je zaznaczyć ale takowej aktywującej nie udało mi się znaleźć.

Przy wypełnianiu formularza pola aktywuję w taki sposób:
  1. onclick="this.form.elements['czlonekzja_r'].disabled = !this.checked;"

Gdy to pole zaznaczę, jeśli ktoś wypełni błędnie formularz i nie zostaje on przesłąny tylko wczytany ponownie do poprawy, to pole pozostaje zaznaczone dzięki formule

Najważniejsze pytanie jak to połączyć.... Jeśli ktoś wie że się tego nie da zrobić proszę o informację bo już powoli tracę nadzieję, a wydawało się to proste...

Ten post edytował Suhar87 22.04.2014, 13:57:00
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 07:31