Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Canvas] Optymalizacja kodu obracającego koło z kulkami
bpawel10

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie,

piszę w canvas grę na systemy mobilne korzystając z Apache Cordova.
Mam na planszy koło puste w środku, taki jakby pierścień, w którym są kulki. Gdy gracz kliknie na dowolną kulkę i zacznie przesuwać myszkę (lub palcem po ekranie), to koło razem z kulkami ma się obracać, podążać za palcem/myszą. Już napisałem kod za to odpowiedzialny, wszystko działa idealnie, ale niestety tylko na kompie. Komórka nie nadąża i przy szybkim obracaniu jest bardzo duży brak płynności.
Mój kod działa tak: gdy wykryjemy ruch myszy/palca przy wciśniętej myszy, pobieramy współrzędne dotknięcia/myszy i obliczamy kąt. następnie rysujemy w canvasie tło, aby zmazać poprzednie kule, po czym rysujemy kule od nowa, ale zaczynając od wyliczonego kąta. Nawet zmodyfikowałem kod w ten sposób, żeby kąty zokrąglać do pełnych stopni, i kulki są renderowane co 1 stopień. Ale dalej nie jest płynnie, da się to jeszcze jakoś zoptymalizować, bo już nie mam pomysłu? Mam nadzieję, że jednak uda się to z Cordovą, bo nauka natywnego programowania to kolejna książka do przeczytania :/
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
#luq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Optymalizacja dla rysowanie na canvasie która może dać dużo ale nie prosto coś takiego zrobić.
Podziel cały ekran na jakieś fragmenty i przerysowuj jedynie te fragmenty ekranu na których wystąpiła zmiana. Generalnie samo rysowanie jest najbardziej obciążające.

Możesz wrzucić gdzieś kod live?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.07.2026 - 07:03