Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Co to takiego? "Request $request, Response $response"
KotWButach

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam was chciałbym się dziś dowiedzieć co przesłać jako argumenty bo wywala mi błąd a nie bardzo wiem co tam wstawić. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

Za pomoc dziękuje - sponsor postu - Ciemnogród SA (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/businesssmiley.png)

1. public function __construct(Request $request, Response $response)
  2. {
  3. #...
  4. }
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Sephirus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak jak koledzy pisali wcześniej - taki zabieg nazywa się potocznie "konkretyzacją argumentów/parametrów" metody/funkcji.

Polega to na tym, że już przy deklaracji podaje się "typ" obiektu jaki ma być podawany w parametrze. W twoim przypadku takim typem jest odpowiednio Request i Response.

Jeśli mamy taki kod to musimy przekazać w argumentach obiekt powstały na 3 sposoby:

1. Obiekt klasy podanej w argumencie - czyli jakiś obiekt klasy "Request" - jest to rzadko używane.

2. Obiekt klasy, która dziedziczy po klasie "Request" - może to być klasa którą sam napiszesz ale dziedziczy po tej klasie "Request"

3. Obiekt klasy, która implementuje interfejs "Request" - to najczęściej spotykane rozwiązanie.

Ogólnie taki kod stosuje się wówczas, gdy dana metoda/funkcja musi dostać w parametrze obiekt, który musi posiadać jakieś konkretne funkcjonalności. przykładowo w Twoim przykładzie wymaga obiektu klasy Request lub obiektu klasy która implementuje interfejs Request. Taki interfejs może mieć ustawione kilka metod, które muszą być w klasie zaimplementowane - bo będą one wykorzystywane w tej metodzie.

Jeżeli mało zrozumiałeś z tego co napisałem przejdź do kursu programowania obiektowego w PHP i dowiedz się czym jest dziedziczenie, interfejsy, klasy abstrakcyjne, konkretyzacja parametrów. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 20:33