Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Sens multiwątkowości w PHP
Skie

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
ostatnio dużo mówi się o multiwątkowości/multiprocesowości w PHP - pthreads , pcntl - i tym podobne pomysły. Ludzie debatują czy PHP jest thread-safe czy też nie.
Nie potrafię zrozumieć jednak sedna tego problemu - sensu istnienia tego mechanizmu. Jeżeli wykorzystujemy klasyczną architekturę do wtorzenia serwisu - tj serwer HTTP, który wywołuje w cmd parser PHP i potrafi to robić asynchronicznie , to czy w tym momencie architektura nie staje się multiprocesowa? Po co do tego dokładać jakieś rozgnieżdżenia procesu po stronie skryptu PHP ?
Może ktoś mi to wytłumaczyć LUB wskazać literaturę/artykuł gdzie jest omówiony sens tego zagadnienia z szerszej perspektywy niż tylko parsera PHP ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
zegarek84

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

ja bym rzekł inaczej gdyż temat obserwowałem a wypowiadać się nie mam raczej prawa gdyż nie jestem informatykiem ani w tym kierunku studiów nie skończyłem (jakoś teraz nie mam czasu na żeby zacząć pracę dyplomową mgr akurat a z informatyki nigdy kasy nie miałem ;p) [inż. jest ale w wykonywanym zawodzie ;p]

daaaawno temu podsuwałem rozwiązania na surowych socketach w PHP i wiele osób nawet jak dorabiałem akurat w JS mówiło mi, że to się mija z celem (jeśli chodzi o wsparcie i materiały to tak) - ale dlaczego, bo sięgałem głębszego tematu jak sockety nie blokowane czyli motyw jak w node.js gdzie pewnie to zostało dalej na jednym wątku - w PHP już dawno coś takiego mogło być tylko biblioteki albo nikt nie napisał albo nie wypromował ;p... a o symulowaniu wielowątkowości i o komunikacji na socketach do synchronizacji wspominało się...

z kolei mając styczność z C++ wymuszoną na studiach widzi się niezłe rozwiązania jak Qt czy Asio... asio to akurat surowa obsługa socketów ale też programowanie zdarzeniowe prawie jak JS, Qt świetne biblioteki + implementacja do samej biblioteki przeglądarki WebKit co jak mi na głowę zrzucili raz robotę do wprowadzania danych do jednej stronki gdzie multum js i ajax to "dziękowałem Bogu że to znam" gdyż nie musiałem pisać pluginu do przeglądarki lub siedziałbym nad obliczeniami i wprowadzaniem danych z 3 tygonie po 12h ;p - uprościłem sobie do 3,5 dnia ;] (czasem lepiej nie pokazywać co się umie gdyż moja praca nie jest związana z komputerami a polecenia przełożonych muszę słuchać ;p)...

ze swojej perspektywy stwierdzę, że dobrze iż wprowadzają multiwątkowość w PHP, nie ma sensu się rozpisywać, motyw jest podobny jak z node.js gdyż w PHP już od dawna wiele osób tworzyło aplikacje konsolowe (+ nie wiele dalej sięgnąć wzrokiem), zresztą zf2 to też wspiera ale nie miałem czasu temu się przyjrzeć ;p (jedynie mając większą wiedzę o lepsze zarządzanie pamięciom by się prosiło i o rozwiązania na smarot point w implementacji PHP).... z esencji zasięgów "closure" (domknięć nawiasów" to mało kto korzysta chyba choć jak język poznałem to to dosyć fajne, ale idąc dalej w las można by napisać, iż JS jest językiem funkcyjnym... w gdzie drwa rąbią tam wióra lecą... c++ jest wieloparadygmatowym gdzie nie raz nauka zasięgu odnosi się linkami do JS... każdy język ma swoje przeznaczenie ale jednak dobrze tworzyć coś nowego, gdyż tak było, jest i będzie... więc czemu nie usprawniać języka przez nowe rozwiązania/biblioteki (bib. czasem) jako standard?? zawsze to można wycofać...

fajnie by było, gdyby czasem ktoś rozwinął motyw asynchronichnej komunikacji w PHP po socketach, ale raczej czarno to widzę jak widziałem kiepskie rozwiązania implementacji i opisy nawet po samej implementacji biblioteki curl asynchronicznej... informatycy raczej znaleźli rozwiązania a ja nie bardzo mam czas dawać przykłady gdzie to robiłem za darmo ze zwykłego curla do połączeń asynchronicznych jakie nawet w manualu PHP nie opisali a na szczątki tylko trafiłem... przykłady mam tylko z forum i tak na prawdę z wiedzą było od wieków, zrób to i tamto "za piwko" a czasem gra nie warta świeczki... rozwiązań to już było muuuultum i wielokrotnie za gorsze bywa wynagrodzenie (sorki za wcześniejsze zdanie - ja nic ciekawego nie rozwiązałem tylko to ciężej skleić w całość, a Ci co mnie kojarzą pamiętają jak moje wypowiedzi tu się zmieniały)... zresztą idę do sklepu po następne piwko ;p - jutro dzień wolny a w poniedziałek znowu 24h służby i jak nie poleje to większość klepania trawy tłumicą ;p ;]
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 18:43