![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
planuje zrobic oprogramowanie (za duze slowo jak na "to cos" za co sie zabralem) do obslugi MSP (raczej malej niz sredniej firmy, przynajmniej na razie) w php i MySQL. Ma byc to zarazem praca dyplomowa. Mam czas do maja. Wiem, ze nie jest to zbyt duzo czasu jak na jedna osobe, bo roboty z tym troche jest, ale po pierwsze najwazniejszy jest projekt bazy. A tak wlasciwie, to nie jest to chyba zbyt trudne zadanie, tak mysle.Jestem troche swierzy i zielony w php (troche w domu sobie tworze i kombinuje proste takie rzeczy) Jest to pierwszy moj taki projekt i mam troche pytan co do bazy przede wszystkim. Zrobilem projekt, ktorego foto jest na www.lobox.com.pl/slaw/index.htm (plik ma 124 kB) Podzielona jest jakby na 5 czesci: 1. Firma: tabela, w ktorej trzymane sa dane firmy, w ktorej to wszystko dziala, i ktorej dotyczy. Moznaby chyba to zrobic w pliku, ale tak myslalem przyszlosciowo, ze moznaby pozniej wprowadzic obsluge wielu firm. 2. Klient: tabele
4. Zamowienia: tabele
To na razie tyle. Prosze o konkretne wypowiedzi i zapraszam do dyskusji. Czescia tego projektu jest tez sklep internetowy (wlasciwie to mozliwosc w latwy sposob zamawiania przez internet), ale to sie chyba zawiera w tym (tak mniej wiecej). Najwiecej pracy bedzie ze stworzeniem tego w php i latwym dostepem do wszystkiego z poziomu wyszukiwarki. Pomocny dla mnie okazal sie tu post >>It's_me<<. dzieki slaw:) Ten post edytował slaw:) 13.11.2004, 13:39:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich po bardzo dlugiej przerwie.
Katalog mam na przykladzie nr 5 depesza (drzewka). @treewood: moglbys podac jakos wyswietlanie w taki sposob w tym sposobie depesza?: Kod ----+-----------------
1 | +- sql 8 | +- postgresql 9 | +- linux 2 | +- oracle 3 | +- solaris 5 | +- linux 6 | +- glibc1 7 | +- glibc2 4 | +- windows bo cala reszte mam tylko wyswietlania takiego nie. a wstawianie kategorii zamiast (bo tak nie dziala w mysql) [sql:1:4a4099851b]INSERT INTO kategorie (name) VALUES ('windows'); INSERT INTO powiazania (parent_id, child_id, depth) VALUES (currval('kategorie_id_seq'), currval('kategorie_id_seq'), 0); INSERT INTO powiazania (parent_id, child_id, depth) SELECT parent_id, currval('kategorie_id_seq'), depth + 1 FROM powiazania WHERE child_id = 2; [/sql:1:4a4099851b] zrobilem tak: [sql:1:4a4099851b]INSERT INTO kategorie (nazwa) VALUES ('windows'); SELECT @last:=LAST_INSERT_ID(idkategorie) FROM kategorie; INSERT INTO powiazania (parent_id, child_id, depth) VALUES (@last, @last, 0); INSERT INTO powiazania (parent_id, child_id, depth) SELECT parent_id, @last, depth + 1 FROM powiazania WHERE child_id = 2;[/sql:1:4a4099851b] Cytat szczerze powiedziawszy robie wlasnie taka aplikacje do zarzadzania firma aczkolwiek jestem teraz na etapie rachunkowosci - faktury, magazyny, sklep internetowy, serwis sprzetu, klienci, analizy, kasa, bank, raporty - juz za soba ble.
tez bym tak chcial. Cytat niektorzy klienci zycza sobie by cena podstawowa byla cena brutto a nie cena netto i od ceny brutto chca wszystko obliczac ... np. ustawiaja, ze ma byc 200 zl cena koncowa (brutto) i od tego sie odlicza vat np. 22% i wychodzi 163.93 cena netto.
i odziwo, jak zrobisz to samo ale na odwrot czyli do ceny netto 163.93 dodasz 22% vat to osiagasz 199.99 zl co u niektorych klientow nie przechodzi. ale jak w bazie umiescisz jako decimal to nie bedzie rozbieznosci. mam tak zrobione w pozycje_zamowione jest przechhowywane netto i brutto oraz vat. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 15:08 |