Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inny]Jak zrozumieć Yii?, Bardzo trudne początki
Bejkrools

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, programuję troszkę w PHP i zacząłem zastanawiać się nad pracą programisty ale po pierwszej odpowiedzi na moje CV załamałem ręce. Miałem rozwiązać jakieś zadanko z Yii więc niestety samo PHP nie wystarczy, ale do rzeczy.

Kupiłem sobie książkę (żeby jakoś zacząć, bo dokumentacja do mnie nie przemawiała) YiiFramework z Heliona. Po pierwsze książka zawiera mnóstwo błędów (które wyłapałem znając trochę PHP). Zamiast jednak cokolwiek sobie rozjaśnić, pojawiło się znacznie więcej pytań. Zadam kilka z nich, może któreś z Was będzie mogło mi wyjaśnić.

1. Pomóżcie mi zrozumieć na czym polega MVC. Zawsze wszystko robiłem w plikach php według podstron mojej, ewentualnie pliku z funkcjami. Nie potrafię logicznie ogarnąć tego MVC chociaż bardzo chcę. Nie po co jest, bo to w teorii wiem.

2. Czym się różni -> od =>?

3. Czym jest $this i czemu występuje np. w kontrolerze ("$this->render(...)) chociaż nigdzie go nie definiuje?

4. Co oznacza np. echo CHtml::submitButton('Dodaj') - działanie rozumiem, ale ten podwójny dwukropek mnie zastanawia.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
pyro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Bejkrools @ 20.03.2014, 23:42:34 ) *
Witam, programuję troszkę w PHP i zacząłem zastanawiać się nad pracą programisty ale po pierwszej odpowiedzi na moje CV załamałem ręce. Miałem rozwiązać jakieś zadanko z Yii więc niestety samo PHP nie wystarczy, ale do rzeczy.

Na ten moment nie polecam Ci szukania pracy, bo pytania są ewidentnie na etapie "kupiłem książkę i zacząłem się uczyć". Może gdzieś się załapiesz na praktyki, ale generalnie lepiej się czegoś nauczyć najpierw.

Cytat(Bakerools)
1. Pomóżcie mi zrozumieć na czym polega MVC. Zawsze wszystko robiłem w plikach php według podstron mojej, ewentualnie pliku z funkcjami. Nie potrafię logicznie ogarnąć tego MVC chociaż bardzo chcę. Nie po co jest, bo to w teorii wiem.

Kwestia MVC to jest właśnie "po co to jest". Więc zaryzykuję stwierdzenie, że jednak nie wiesz po co on jest (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Nie będę się rozpisywał na jego temat, bo pisane o nim było już milion razy, ale jako radę dam zastosowanie w praktyce.

Cytat(Bakerools)
2. Czym się różni -> od =>?

Cytat(Turson @ 21.03.2014, 08:34:15 ) *
Koledzy wyżej nie zrozumieli. => jest używane w tablicach (podstawy)
  1. $tablica = array('indeks'=>'wartosc');

"->" służy odwołaniom do metod / pól obiektu. Natomiast "=>" służy ogólnie do odwołań klucz => wartość. Tak jak powiedział @Turson stosowane raczej w tablicach, ale nie tylko przy ich definiowaniu, ale np. pętli foreach.

Cytat(Bakerools)
3. Czym jest $this i czemu występuje np. w kontrolerze ("$this->render(...)) chociaż nigdzie go nie definiuje?

Bo dziedziczy go z innej klasy?

Cytat(Bakerools)
4. Co oznacza np. echo CHtml::submitButton('Dodaj') - działanie rozumiem, ale ten podwójny dwukropek mnie zastanawia.

To jest operator odwołań statycznych, ma fajną nazwę (uwaga, pewnie popełnię literówkę): PAAMAYIM NEKUDOTAYIM.

Powodzenia.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 09:03