Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inny]Jak zrozumieć Yii?, Bardzo trudne początki
Bejkrools

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, programuję troszkę w PHP i zacząłem zastanawiać się nad pracą programisty ale po pierwszej odpowiedzi na moje CV załamałem ręce. Miałem rozwiązać jakieś zadanko z Yii więc niestety samo PHP nie wystarczy, ale do rzeczy.

Kupiłem sobie książkę (żeby jakoś zacząć, bo dokumentacja do mnie nie przemawiała) YiiFramework z Heliona. Po pierwsze książka zawiera mnóstwo błędów (które wyłapałem znając trochę PHP). Zamiast jednak cokolwiek sobie rozjaśnić, pojawiło się znacznie więcej pytań. Zadam kilka z nich, może któreś z Was będzie mogło mi wyjaśnić.

1. Pomóżcie mi zrozumieć na czym polega MVC. Zawsze wszystko robiłem w plikach php według podstron mojej, ewentualnie pliku z funkcjami. Nie potrafię logicznie ogarnąć tego MVC chociaż bardzo chcę. Nie po co jest, bo to w teorii wiem.

2. Czym się różni -> od =>?

3. Czym jest $this i czemu występuje np. w kontrolerze ("$this->render(...)) chociaż nigdzie go nie definiuje?

4. Co oznacza np. echo CHtml::submitButton('Dodaj') - działanie rozumiem, ale ten podwójny dwukropek mnie zastanawia.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Turson

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Witam, programuję troszkę w PHP i zacząłem zastanawiać się nad pracą programisty ale po pierwszej odpowiedzi na moje CV załamałem ręce. Miałem rozwiązać jakieś zadanko z Yii więc niestety samo PHP nie wystarczy, ale do rzeczy.

Chyba w wymaganiach pracy było o Yii bo inaczej sobie nie wyobrażam, że ot tak rzucili Yii (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat
1. Pomóżcie mi zrozumieć na czym polega MVC. Zawsze wszystko robiłem w plikach php według podstron mojej, ewentualnie pliku z funkcjami. Nie potrafię logicznie ogarnąć tego MVC chociaż bardzo chcę. Nie po co jest, bo to w teorii wiem.

Nie jest takie trudne jak się wydaje, ale nie chcę się wymądrzać, bo sam miałem taki sam problem na początku. Tutaj tłumaczyć ci co to MVC po raz enty nie będziemy.
Temat nie ma nic wspólnego z Yii

Cytat
2. Czym się różni -> od =>?

Koledzy wyżej nie zrozumieli. => jest używane w tablicach (podstawy)
  1. $tablica = array('indeks'=>'wartosc');
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 22:45