![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak oceniać pracę programisty? Zamierzam zatrudnić niebawem pierwszego w życiu i nie wiem jak się za to zabrać. Mam jakąś tam kwotę, którą chciałbym przeznaczyć (widełki) ale zupełnie nie wiem jak ocenić np. w okresie próbbym czy człowiek pracuje efektywnie. Jeśli zlecę mu jakiś projekt a on go wykona to nie mam pojęcia, czy w tym czasie nie mógł zrobić takich dwóch. Albo będzie narzekać, że za dużo pracy a w rzeczywistości tak nie będzie. Jak to ugryźć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie znajdziesz dobrego programisty. Dobry programista już dawno ma prace i na pewno nie robi jako jednoosobowy zespół dla przeciętnego prywaciarza - to po pierwsze. Po drugie dobry programista kosztuje. To co uda się tobie wyłapać na rynku pracy to albo student który coś tam ogarnia ale brak mu doświadczenia, albo samouk, który zrobił kilka statycznych stron i uważa, że zna się w temacie. Życzę Ci ambitnego studenta, w którego tak czy siak będziesz musiał zainwestować bo będzie marnować sporo czasu na nauke nowych rzeczy lub poprawkę startych błędów. Ty jednak tego nie zweryfikujesz bo mimo tego, że Twój pracownik nie jest profesjonalistą, to i tak ma jakiś zasób wiedzy który daje mu przewagę na wciśnięcie Tobie każdego kitu. Z czasem może dojść też do tego, że taki student rozwinie u Ciebie skrzydła i zobaczy, że nic więcej w Twojej firmie nie osiągnie. Biorąc jeszcze zapewne pod uwagę jego zarobki u Ciebie, stwierdzi że to bez sensu i złoży wypowiedzenie na rzecz pracy w poważniejszej firmie : ) Takie są realia i nie piszę tego aby Tobie dopiec. Znam też niestety podejście prywaciarzy do tego fachu. Wielu spostrzega programistów jako "gości od komputera" i bardziej potrafią docenić fach i wiedzę np mechanika niż właśnie "nas". Stąd też później wiele nieporozumień i rozczarowań : )
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 07:08 |