![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak oceniać pracę programisty? Zamierzam zatrudnić niebawem pierwszego w życiu i nie wiem jak się za to zabrać. Mam jakąś tam kwotę, którą chciałbym przeznaczyć (widełki) ale zupełnie nie wiem jak ocenić np. w okresie próbbym czy człowiek pracuje efektywnie. Jeśli zlecę mu jakiś projekt a on go wykona to nie mam pojęcia, czy w tym czasie nie mógł zrobić takich dwóch. Albo będzie narzekać, że za dużo pracy a w rzeczywistości tak nie będzie. Jak to ugryźć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to rozliczaj się za wykonanie projektu, a nie za godzinę. Przy ciągłej pracy jak niby dzielić to na projekty?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) typowo polskie myślenie - wszyscy kradną i oszukują. Typowe polskie myślenie właśnie prezentujesz. Po to są różne umowy, ustalenia, raporty w różnych rodzajach prac i zawodach, żeby wzajemna współpraca, nie tylko na linii pracodawca-pracownik, układała się dobrze. Przyszedłem po poradę jak ugryźć to w przypadku programisty. Owszem, w google można znaleźć pewne informacje, jednak głównie dla całych zespołów. Nie mam takowego, więc nie mogę tego zastosować. Na pewno na forum są jacyś pracodawcy, którzy mogą się wypowiedzieć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy ciągłej pracy jak niby dzielić to na projekty?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Tzn? Jakiego typu to są prace? Jeżeli pracą ciągłą są np. kolejne wtyczki, skrypty, strony, to rozliczać się należy za każdą wtyczkę, skrypt, stronę, itp (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Cytat(PrinceOfPersia) typowo polskie myślenie - wszyscy kradną i oszukują. Typowe polskie myślenie właśnie prezentujesz. Tego użytkownika nie słuchaj, bo tym co powiedział właśnie udowodnił, jakim jest CEBULAKIEM . Wracając do sedna pytania tak jak powiedzieli poprzednicy - jeżeli sam się na tym nie znasz, to nie jesteś w stanie tego ocenić. Możesz też zastosować inną metodę, ale to już będzie niezłe babranie. Po wykonaniu projektu możesz zlecić jakiemuś innemu (ogarniętemu, najlepiej znajomemu) programiście jednorazowo ocenę projektu pod względem kodu i czasu z dokładnym wyjaśnieniem co, jak i dlaczego. Powodzenia. Ten post edytował pyro 15.03.2014, 20:26:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 05:12 |