![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio dużo mówi się o multiwątkowości/multiprocesowości w PHP - pthreads , pcntl - i tym podobne pomysły. Ludzie debatują czy PHP jest thread-safe czy też nie. Nie potrafię zrozumieć jednak sedna tego problemu - sensu istnienia tego mechanizmu. Jeżeli wykorzystujemy klasyczną architekturę do wtorzenia serwisu - tj serwer HTTP, który wywołuje w cmd parser PHP i potrafi to robić asynchronicznie , to czy w tym momencie architektura nie staje się multiprocesowa? Po co do tego dokładać jakieś rozgnieżdżenia procesu po stronie skryptu PHP ? Może ktoś mi to wytłumaczyć LUB wskazać literaturę/artykuł gdzie jest omówiony sens tego zagadnienia z szerszej perspektywy niż tylko parsera PHP ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeżeli wykorzystujemy klasyczną architekturę do wtorzenia serwisu - tj serwer HTTP, który wywołuje w cmd parser PHP i potrafi to robić asynchronicznie. to czy w tym momencie architektura nie staje się multiprocesowa? Polecam odświeżyć wiedzę na temat jak serwery obsługują php. Tak staje się wieloprocesowa lub wielowątkowa. Cytat Po co do tego dokładać jakieś rozgnieżdżenia procesu po stronie skryptu PHP ? Może ktoś mi to wytłumaczyć LUB wskazać literaturę/artykuł gdzie jest omówiony sens tego zagadnienia z szerszej perspektywy niż tylko parsera PHP ? Nie bardzo wiem o co chcesz zapytać. Czy o wielowątkowość/wieloprocesowość po stronie serwera obsługującego żądania, czy też o skrypty użytkownika. Jeżeli chodzi o skrypty to potrzeby są takie same jak w innych językach: potrzeba przetwarzania równoległego/współbieżnego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 18:03 |