![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dawno nie pisałem, bo piszę, gdy mam naprawdę "po górkę". OK. Do rzeczy. Mam w tabeli tytuły książek. Wszystko ładnie-pięknie, ale wraz ze wzrostem ilości książek (a właściwie ich opisów), zauważyłem, że niektóre z nich mają w sobie (tzn w tytule) te same wyrazy (frazy). No i teraz tak: Pomyślałem sobie, że "fajnie by było, gdyby" pod daną książką było coś w stylu "Zobacz również", gdzie pojawiałyby się tytuły PODOBNE do tej aktualnie oglądanej. No i dobra. Zamysł jest, więc do roboty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
No i mam oczywiście książki inne, niż aktualnie przeglądana, ale kurcze z tytułem jest problem. Załóżmy dwa tytuły książek: "Między ustami a brzegiem pucharu" "Między Majdanem a Smoleńskiem" W obu tytułach pojawia się "Między", więc powinno wyświetlać. Problem jest jeszcze inny. Bo gdy już dojdę (z Waszą pomocą) do poprawnego wyświetlania, to pojawi się kolejny problem. Otóż w wielu tytułach mamy np. łączniki lub zaimki, np: "i", "a", "lub", "oraz", "to", "do", "nad" ... No przyznacie, że bez sensu jest, by wyświetlało mi tytuły tylko dlatego, że w innym jest "do". Pomyślałem, że stworzę tablicę z tymi łącznikami i zaimkami i spróbuję wyświetlić na nowo. I tu pojawiła się górka. Jak to połączyć. Próbuję walczyć z tym kolejny dzionek i za nic w świecie nie mogę tego rozwalić. Krótko mówiąc zapytanie powinno brzmieć: pokaż wszystkie tytuły zawierające w TITLE jakikolwiek podobny wyraz (w dowolnym miejscu) oprócz "$niechciane_wyrazy" i posortuj je jakoś tam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) No i kolejny problem, jaki się nasuwa: odmiana Pozostanę celowo przy tytule "Między Majdanem a Smoleńskiem". Mam w bazie również książkę pt "Ostatni lot. Przyczyny katastrofy smoleńskiej. Śledztwo dziennikarskie". No i teraz dodatkowo jak to wszystko do kupy połączyć, by pod książką "Między Majaden a Smoleńskiem" pojawił się tytuł "Ostatni lot...."? Bardzo Was proszę o pomoc. Sam nie dam rady... Ten post edytował roobik 13.03.2014, 02:01:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 22 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam tylko od siebie że zwracanie książek podobnych tylko po tytułach to zły pomysł. Książki powinny pasować do siebie przede wszystkim tematyka ewentualnie autorem. Według mnie powinieneś sobie stworzyć tabelę pomocnicza i tam pakować relacje książek miedzy sobą da ci to dużo większa elastyczność w zwracanych wynikach.
A czyścić tytuły możesz np tak:
Ten post edytował YourFrog 13.03.2014, 08:41:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 17:30 |