![]() |
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Została wydana stabilna wersja frameworka Ouzo. Zapraszamy do wypróbowania na http://ouzoframework.org i zgłaszania ewentualnych uwag.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Migracje to już akurat podciągnąłbym pod ActiveRecord (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) . Nie wiem czy jest taki sens pisać "Yet another testing suite", skoro większość PHPowców używa jednak PHPUnita. Nie zrozum mnie źle, jestem pełny podziwu dla Waszych starań, umiejętności i wiedzy jako dev teamu, ale czy środowisku PHP potrzebuje właśnie kolejnego frameworka? :-) PHPUnit to kopia pierwszych wersji xUnita. Dla ludzi z doświadczeniem z innych języków (Java, Ruby) używanie PHPUnit to jak podróż w czasie do roku 2004. Pomimo, że JUnit 4 i PhpUnit dzieli przepaść to w i tak w javie nikt nie używa samego JUnita, zawsze do tego dochodzi np hamcrest, fest-assert, mockito i np guava. Stan bibliotek tego typu w php jest tragiczny. Pewnie jest to spowodowane tym, że TDD w php nadal raczkuje (rok 2004). Ouzo to próba wprowadzenia best-practises z innych języków. Między innymi klasy Arrays i FluentArray, Functions to fasady normalizujące niespójny interfejs funkcji array_xxx. Wzorowane są na jednej z najpopularniejszych bibliotek do javy guavie. Klasa Strings jest wzorowana na StringUtils z apache commons. Mock jest inspirowany najpopularniejszą biblioteką do mockowania: mockito (werjsa php Phockito jest ciężka, nie działa z composerem, a kod jest tragiczny i nieutrzymywany). Assert jest inspirowany biblioteką fest-assertions. Nie będę wymieniał teraz wszystkiego, odsyłam do dokumentacji, którą staramy się uzupełniać (lub naszych testów, które też służą za dokumentację). Do kodu Ouzo na bieżąco przenosimy użyteczne klasy z naszych wewnętrznych projektów, więc można się spodziewać nowych ficzerów. Ten post edytował phpsucks 28.02.2014, 17:06:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 09:57 |