Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Mysql zapytanie Select do dwóch tabel., zapytanie ?
przem1969

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Chciałbym opisac temat ,którego nie moge ugryżć . Tz zanim napisałem zrobiłem wydaje mi sie wiele w tym temacie. Próbowałem na wszytskie strony. Nie trybi tak jak chciałbym. Tz efekt nie jest zadawalający. Może ktoś mi pomoże? Otóz mam dwie tabele jedna questions która zawiera id,ques,created_on i druga news30_story w której przechowuje artykuły swojej strony .Ona zawiera id, sory, shortstory, itd . Artykuły wyswietlaja sie liniem np takim http://siatkowkaweb.pl/ramki/ramka.php?id=1204 W bazie i tabeli questions mam sondy do artykułów wpisuje je z palca o takim samym id jak id artykułu. i Myslalem ze jak porownam te id = id sondy kazda sonda trafi do artykułu mu przeznaczonego niestety tak nie jset. Plik obslugujacy sonde ma zapytanie takie SELECT id, ques FROM questions ORDER BY id LIMIT 1 oczywiscie mozna dopisac DESC czy asc myslalem ze jak zmieni zapytanie i porownam id jak wspominalem to mi sie wyswietli stan jaki chcialbym select * from news30_story s left join questions q on s.id = q.id where s.id czy tez Order By s.id . Nic z tego wyswitla sie ostatnia sonda wiec zle
napisalem sobie switcha do tego
<?
if(isset($_GET['id'])) {

$id = $_GET['id'];

}

switch($id){
case 1204:
case 1200:
case 1201:
echo include_once 'index_poll.php';
break;

case 1185:
case 1202:
echo include_once 'index_chemik.php';
break ;

case 1191: case 1193:
echo include_once 'index_LM.php';
break ;
case 1207:
echo include_once 'index_Skra.php';
break ;
}
?>

Zeby zaczytało sobie do zmiennej id i wyswietliło odpowiednie z bazy questions do danego artykulu . Niestety . Próbowałem z Joinem i Joinem left nic z tego co jest zle. Przepraszam nie mam sie do kogo zwrocic wiec ogólnie pytam ?
Cos tam wiem ale nie ma sie czym chwalic .Bo wymiekam przy tym Gdzies podejrzewanm drobny błąd mi sie wkrada jakas błachostka myslę . Jeśli moge prosic o pmoc ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mar1aczi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przeczytałem raz jeszcze całość tematu i nie wszystko rozumiem.
Plik wyświetlający artykuły, to "ramka.php"? Za co odpowiadają pliki: "index_poll.php", "index_chemik.php", "index_LM.php", "index_Skra.php"?

Skąd masz taka konstrukcję:
  1. echo include_once 'index_poll.php';

(i pozostałe pliki index_* wymienione wcześniej)?
Jak wygląda ich kod?

Generalnie, aby pobrać sondę powinieneś rozbudować zapytanie pobierające dany artykuł, tak aby pobrała się również sonda dla niego. Jak już masz dane, to pozostaje je tylko wyświetlić w pożądanym miejscu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.10.2025 - 12:57