![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam prośbę o nakierowanie mnie na temat pierwszej zasady SOILID, jak można zastosować tą zasadę dla tych klas i takiego wywołania, w pierwszej klasie odwołuję się do drugiej, jednak znając życie będzie taka sytuacja że będę musiał przekazać więcej parametrów a nie tylko ID książki i będę musiał modyfikować 2 klasy.
Ten post edytował Nortonek 23.02.2014, 13:45:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Stan zniszczenia książki to właściwość samej książki, po co Ci do tego osobna klasa?
2. PaniBibliotekara to właśnie taki menadżer z mojego wcześniejszego postu. Powinna mieć ona metodę przyjmijZwracanąKsiążkę, która powinna jako argumenty przyjąć obiekty typu Książka oraz OsobaWypożyczająca. Wewnątrz tej metody mogłaby porównać stan książki sprzed wypożyczenia i w momencie jej zwrócenia. Jednak samo zapisywanie danych w bazie nie powinno już leżeć w jej zakresie obowiązków. PS. Tak jak mówiłem, zapoznaj się z jakimś gotowym ORM-em: będziesz tam miał przykłady jak poprawnie pisać kod. Zaoszczędzisz sobie masy czasu, wyrobisz zdecydowanie więcej dobrych nawyków, a przy okazji poznasz jakieś konkretne narzędzie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:43 |