![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Opinie na temat artykułu "Generowanie plików RTF"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W związku z tym, że docierały do mnie w ostatnim czasie pytania (na PW) dotyczące różnych zagadnień z zakresu generowania dokumentów RTF postanowiłem niniejszym przedstawić publicznie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) rozwiązania dwóch problemów poruszanych przez użytkowników do mnie piszących.
Przy okazji zwracam się z prośbą o nie pisanie w przyszłości PW z zapytaniem dotyczącym generowania dokumentu RTF, a umieszczanie go na forum, w tym wątku, tak aby inni mogli później skorzystać z udzielonej odpowiedzi. Pierwsze zapytanie dotyczło formatowania tekstu. Odpowiedź: W celu sformatowania tekstu w generowanym dokumencie RTF należy zastosować polecenia formatujące (do znalezienia w specyfikacji RTF). Listę podstawowych poleceń formatujących przedstawiam poniżej: \i kursywa \b pogrubienie \ul podkreślenie \super indeks górny \sub indeks dolny \strike przekreślenie. Kolejną poruszaną kwestią było wstawienie obrazka do dokumentu RTF. Przykład wstawienia obrazka .gif to wywołanie funkcją echo wartości hex danego pliku graficznego poprzedzonej funkcją RTF deklarującą wstawiany typ danych: Wstawiona wyżej wartość hex jest przypadkowa. Podany przykład ma za zadanie wyświetlenie pliku .gif. Więcej szczegółow w specyfikacji. Dodam tylko, że takie wstawianie obrazków ma sens jedynie wówczas, gdy objętość pliku graficznego jest niewielka. W przypadku wstawienia obrazka .jpg o objętości 12KB objętość całego pliku RTF rośnie do ok. 400 KB... Jeżeli ktoś będzie potrzebował sposobu na konwersję pliku graficznego na wartość hex to poniżej zamieszczam źródło prostego pliku, którego wykonuje taką konwersję. Jego działanie sprowadza się do użycia funkcji bin2hex().
Ten post edytował Vir 5.07.2004, 16:26:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 10:56 |