![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Chciałbym napisać skrypt, który mógłbym używać podczas sędziowania pojedynków w armwrestlingu. Rozpisywanie wszystkiego na papierze jest męczące, a poza tym chciałbym poćwiczyć trochę PHP. Sam skrypt powinien losować pary do walki i uwzględniać możliwe błędy i zliczać punkty. Po kliknięciu przy nazwisku danego zawodnika skrypt powinien przyznać mu punkt i dokonać kolejnego losowania. Problem jest jednak zupełnie inny.
Chyba najbardziej oczywistym rozwiązaniem jest utowrzenie pętli, która będzie losowała pary, jednak nie chcę, żeby wylosowane pary pojawiły jako lista, a pojawiła się jedynie wylosowana para. Po walce klikałbym na przycink obok nazwiska zwycięscy. Skrypt dodałby punkt tej osobie a następnie dokonywałby ponownego losowania. Mógłby ktoś udzielić mi jakiś wskazówek, jak to zrobić? Ten post edytował Testosteron 9.02.2014, 15:12:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy za każdym odświerzeniem strony nie będzie trzeba potwierdzać ponownego wysłania formularza? Wolałbym tego uniknąć. Poza tym jak w takim przypadku różnicować dane, wysyłane po naciśnięciu przycisku? Tzn. w zależności od tego kto wygrał walkę, klikam inny button i wysyłane są inne wartości. Myślałem, że można to zadanie rozwiązać ręcznie, tzn. zamiast submita dać jakąś grafikę i kolejna para byłaby losowana od razu po wyświetleniu pierwszej pary a skrypt modyfikowałby jedynie adres do którego odsyła strona, np. jeden adres mógłby wyglądać tak:
Drugi natomiast
Skrypt na samym początku sprawdzałby kto wygrał i zapisywał wyniki w pliku, a następnie losował kolejną parę. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie mogłoby przejść, chociaż raczej nie jest optymalne i jednak wolałbym wysyłać dane metodą POST. Tym bardziej, że ze skryptu będą prawdopodobnie korzystać też inne osoby. Ten post edytował Testosteron 9.02.2014, 18:17:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy za każdym odświeżeniem strony nie będzie trzeba potwierdzać ponownego wysłania formularza? Wszystko zależy od tego jak to technicznie zrobisz (oprogramujesz), jak chcesz aby działało. Generalnie, nie jest to konieczne. Cytat(Testosteron) Poza tym jak w takim przypadku różnicować dane, wysyłane po naciśnięciu przycisku? Tzn. w zależności od tego kto wygrał walkę, klikam inny button i wysyłane są inne wartości. Np.: korzystając z $_GET, w zależności kto wygrał link będzie miał inną zawartość. Używając $_POST z formularzem, możesz użyć radio button. Cytat(Testosteron) Myślałem, że można to zadanie rozwiązać ręcznie, tzn. zamiast submita dać jakąś grafikę i kolejna para byłaby losowana od razu po wyświetleniu pierwszej pary a skrypt modyfikowałby jedynie adres do którego odsyła strona... AJAX, i będzie jak sobie życzysz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 08:40 |