Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] pauzowanie i wznawianie wykonywania pętli
Testosteron
post 9.02.2014, 15:05:32
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie. Chciałbym napisać skrypt, który mógłbym używać podczas sędziowania pojedynków w armwrestlingu. Rozpisywanie wszystkiego na papierze jest męczące, a poza tym chciałbym poćwiczyć trochę PHP. Sam skrypt powinien losować pary do walki i uwzględniać możliwe błędy i zliczać punkty. Po kliknięciu przy nazwisku danego zawodnika skrypt powinien przyznać mu punkt i dokonać kolejnego losowania. Problem jest jednak zupełnie inny.

Chyba najbardziej oczywistym rozwiązaniem jest utowrzenie pętli, która będzie losowała pary, jednak nie chcę, żeby wylosowane pary pojawiły jako lista, a pojawiła się jedynie wylosowana para. Po walce klikałbym na przycink obok nazwiska zwycięscy. Skrypt dodałby punkt tej osobie a następnie dokonywałby ponownego losowania. Mógłby ktoś udzielić mi jakiś wskazówek, jak to zrobić?

Ten post edytował Testosteron 9.02.2014, 15:12:18
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Testosteron
post 9.02.2014, 17:58:04
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A czy za każdym odświerzeniem strony nie będzie trzeba potwierdzać ponownego wysłania formularza? Wolałbym tego uniknąć. Poza tym jak w takim przypadku różnicować dane, wysyłane po naciśnięciu przycisku? Tzn. w zależności od tego kto wygrał walkę, klikam inny button i wysyłane są inne wartości. Myślałem, że można to zadanie rozwiązać ręcznie, tzn. zamiast submita dać jakąś grafikę i kolejna para byłaby losowana od razu po wyświetleniu pierwszej pary a skrypt modyfikowałby jedynie adres do którego odsyła strona, np. jeden adres mógłby wyglądać tak:
  1. http://www.strona.pl/skrypt.php?win=1&zawodnik1=3&zawodnik2=4

Drugi natomiast
  1. http://www.strona.pl/skrypt.php?win=2&zawodnik1=3&zawodnik2=4

Skrypt na samym początku sprawdzałby kto wygrał i zapisywał wyniki w pliku, a następnie losował kolejną parę. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie mogłoby przejść, chociaż raczej nie jest optymalne i jednak wolałbym wysyłać dane metodą POST. Tym bardziej, że ze skryptu będą prawdopodobnie korzystać też inne osoby.

Ten post edytował Testosteron 9.02.2014, 18:17:37
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:08