![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
chciałem się z Wami podzielić moją złością i nienawiścią do Terminala, Konsoli, Linii Komend, CLI czy jak to ustrojstwo jeszcze można nazwać (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Używamy w pracy GIT-a i Vagranta (ZŁO!). Cholera mnie bierze, bo tylko ja jestem na tyle ułomny, że nie mogę się swobodnie poruszać w konsoli i najzwyczajniej w świecie ona mnie denerwuje (choć mam ochotę użyć innego słowa). Ja muszę widzieć pliki i móc na nie klikać. Muszę widzieć opcje i na nie klikać. Potrzebuję kolorów i animacji. Nie chce mi się uczyć setek komend i flag do nich. NIC MI NIE DZIAŁA, AAA!!! Czy coś jest ze mną nie tak? Czy ktokolwiek podziela moją nienawiść, a może mi jeszcze dokopiecie? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) P.S. Temat jest oczywiście humorystyczny, ale nienawiść jest całkiem prawdziwa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 43 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze wszyscy będą mówić, że jest to kwestia przyzwyczajenia. Zawsze będą bronić Vimy i Emacsy. Bo po prostu nie doświadczyli życia z Eclipse. Kropka.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze wszyscy będą mówić, że jest to kwestia przyzwyczajenia. Zawsze będą bronić Vimy i Emacsy. Bo po prostu nie doświadczyli życia z Eclipse. Kropka. O, ciekawa opinia. Ja używałem Eclipse'a do Javy. Dla mnie do dziś zagadką jest na czym polega ta szybkość konsoli, o której mówi wielu. Dla mnie szybkie jest wypełnienie kilku pól i kliknięcie ikony, a wpisanie kilku komend to męczarnia. Uwierzcie mi - dla mnie przebrnięcie przez sam surowy tutorial np. do GIT-a to koszmar. Mój mózg buntuje się przed przyswajaniem nudnych rozwiązań, które tak jarają nerdów (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Co innego, gdy dostaje kolorowe, estetyczne GUI. Walczyć z tym czy to po prostu moja cecha? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla mnie do dziś zagadką jest na czym polega ta szybkość konsoli, o której mówi wielu. Aliasy. Tego brakuje w GUI (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Zamiast wpisywać 871 znaków w konsoli na które składa się polecenie, ustawiasz dla niego krótki alias. Dla mnie szybkie jest wypełnienie kilku pól i kliknięcie ikony, a wpisanie kilku komend to męczarnia. Uwierzcie mi - dla mnie przebrnięcie przez sam surowy tutorial np. do GIT-a to koszmar. Mój mózg buntuje się przed przyswajaniem nudnych rozwiązań, które tak jarają nerdów (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Co innego, gdy dostaje kolorowe, estetyczne GUI. Walczyć z tym czy to po prostu moja cecha? Jedyną graficzną i w miarę sensowną nakładą na GIT jest oficjalna aplikacja na osx, reszta to pomyłka. |
|
|
![]()
|
|
Jedyną graficzną i w miarę sensowną nakładą na GIT jest oficjalna aplikacja na osx, reszta to pomyłka. Właśnie tej aplikacji używam, jest bardzo przyzwoita, zwłaszcza w porównaniu do jej Windowsowej siostry. Aplikacja GitHub dla Windowsa nie potrafi nawet prawidłowo określić czy repozytorium jest zsynchronizowane. Nie zgodzę się, że GitHub for OSX to jedyna przyzwoita aplikacja - chwaliłem sobie również Tower (płatna) i SmartGitHg (darmowa). Nie wiem czy wydajność ma aż takie znaczenie. Na MacBooku Air z dyskiem SSD nie odczuwam czasu wykonywania żadnej GIT-owej operacji. Zakładając ten temat najbardziej zależało mi na poznaniu Waszej opinii na temat mojego postrzegania konsoli jako takiej. Już samo operowanie na plikach jako na ścieżkach, nie widząc na całym ekranie listy plików, z którymi mogę wejść w bezpośrednią interakcję. Ogarnia mnie wtedy jakaś niezrozumiała dla mnie forma paniki i irytacji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 12:40 |