![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałem zadanie aby przetestować (QA) - zrobić analizę sklepu internetowego. Analiza ma być fragmentaryczne, nie taka całościowa serwisu, głównie strony głównej i jednej wybranej podstrony, powinna zawierać kluczowe aspekty: użyteczność, funkcjonalność, intuicyjność, krótką analizę nawigacji i struktury, poprawności kodu i wagi strony.
Chciałem się Was zapytać jak taka analiza powinna wyglądać, jak powinien wyglądać taki dokument? Czy powinno to być coś w stylu audytu, czy scenariuszy , a może porostu wypunktowana lista? I co powinno się w tym znajdować? Ten post edytował smiesznylolek 6.02.2014, 12:31:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie i jeśli chodzi o formę tego. Pisząc zapytanie do osoby zlecającej mi to zadanie odpisała że, forma ma być według mojego uznania, przy czym zaznaczyła, że jej wybór ma wpływ na ocenę testu i że jest to dok. którym posiłkować się będzie klient, GUI designer, koder czy deweloper, więc jego czytelność ma największe znaczenie.
Ale to dalej mi nic nie mówi jak powinienem to zrobić żęby wpłynęło to dobrze na ocenę testu;/ W internecie znalazłęm taki przykład http://blog.testility.pl/2013/06/case-stud...-nieruchomosci/ Czy uważacie że on jest ok? Co byście mogli powiedzieć o użyteczności, funkcjonalności i intuicyjności, czy poprawności kodu tego właśnie sklepu www.freshdirect.com ? Jak podglądałem kod to w niektórych miejscach jest po 10-20 pustych lini kodu, myślę, żę mógłbym to opisać jako "zło", a czy coś się Wam jeszcze rzuca w oczy jeśli chodzi o sam kod? Ten post edytował smiesznylolek 6.02.2014, 20:22:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 15:03 |