Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Aplikacja udostępniana
MaciejW2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
piszę aplikację w php. Kod aplikacji będzie udostępniany klientom, by mogli sobie ją zainstalować u siebie.
Nie piszcie proszę, czemu udostępniać to będę klientom w postaci kodu na ich serwerze. Tak ma być i już (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Klient dostanie unikalny klucz. Do czego będzie miał prawo klient u siebie, albo na jak długo będzie miał do tego prawo, będę określał u siebie na serwerze. I teraz pytanie jak to zorganizować?
Myslałem o czymś takim, że raz na jakić czas aplikacja u klienta będzie się łączyć ze mną na serwerze i sprawdzać aktualne dane co i do kiedy. Na tej podstawie będzie albo pozwalała użytkownikowi coś zrobić albo nie. Czy idę w dobrym kierunku?
Jest może jakiś standard przechowywania takich praw co kto moze i do kiedy czy muszę coś wymyśleć własnego?

ps: tak wiem, że klient może zmienić sobie to i owo w kodzie i ominie wszelkie zabezpieczenia. Powiedzmy że to kwestia na inną dyskusję.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
MaciejW2

-----

Cytat
A jak ktoś skopiuje skrypt i będzie korzystał na tym samym kluczu? Patrz Windows OEM wink.gif
Poza tym po co chcesz coś zapisywać, jak wystarczy ją tylko pobrać i wysłać.
No ale jak ja pobiore domene na jakiej pracuje serwer?

Cytat
Zresztą... takie manewry są dobre, tylko dla firm które nie mają na pokładzie programistów. Pierwszy lepszy żółtodziób prędzej czy później wpadnie na to jak to wszytko obejść.
Glownym celem jest sterowanie licencją dla danego klienta. Klient dotaje aplikacje np. za free do testow na 3 miesiace. Po tym okresie albo wykupi albo przestanie korzystac albo np. zaplaci tylko za kolejne 3 miesiace. Dzieki temu, bez ingerencji w jego kod, bede mogl z mojej bazy sterowac tym do czego ma dostep.

Jesli jakis ich programista zlamie to zabezpieczenie, to lamie warunki licencji na wlasne ryzyko. Tego juz nie przeskocze
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(MaciejW2 @ 6.02.2014, 09:38:16 ) *
No ale jak ja pobiore domene na jakiej pracuje serwer?

A jak się pobiera domenę w skryptach PHP?

Cytat(MaciejW2 @ 6.02.2014, 09:38:16 ) *
Glownym celem jest sterowanie licencją dla danego klienta. Klient dotaje aplikacje np. za free do testow na 3 miesiace. Po tym okresie albo wykupi albo przestanie korzystac albo np. zaplaci tylko za kolejne 3 miesiace. Dzieki temu, bez ingerencji w jego kod, bede mogl z mojej bazy sterowac tym do czego ma dostep.

Jesli jakis ich programista zlamie to zabezpieczenie, to lamie warunki licencji na wlasne ryzyko. Tego juz nie przeskocze

Tylko co byś chciał zrobić po tym okresie testowym? Wyłączyć skrypt? W zasadzie nie możesz, to podlega pod jakiś paragraf o ingerencji w nie Twoją własność (serwer i dane wprowadzone przez klienta).
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 10:51