![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
piszę aplikację w php. Kod aplikacji będzie udostępniany klientom, by mogli sobie ją zainstalować u siebie. Nie piszcie proszę, czemu udostępniać to będę klientom w postaci kodu na ich serwerze. Tak ma być i już (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Klient dostanie unikalny klucz. Do czego będzie miał prawo klient u siebie, albo na jak długo będzie miał do tego prawo, będę określał u siebie na serwerze. I teraz pytanie jak to zorganizować? Myslałem o czymś takim, że raz na jakić czas aplikacja u klienta będzie się łączyć ze mną na serwerze i sprawdzać aktualne dane co i do kiedy. Na tej podstawie będzie albo pozwalała użytkownikowi coś zrobić albo nie. Czy idę w dobrym kierunku? Jest może jakiś standard przechowywania takich praw co kto moze i do kiedy czy muszę coś wymyśleć własnego? ps: tak wiem, że klient może zmienić sobie to i owo w kodzie i ominie wszelkie zabezpieczenia. Powiedzmy że to kwestia na inną dyskusję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeden z prostszych sposobów, choć jednak polecałbym solidną umowę w której byłby zawarte odpowiednie klauzule o prawach klienta i o tym co się stanie po wygaśnięciu licencji. Tak, oczywiscie, to będzie, nie mniej jednak chciałbym mieć taki mini sprawdzonko.Twoja propozycja wydaje się całkiem sensowna. Dane będą szły cURLem, wiec raczej domeny nie sprawdze, co najwyżej IP. Sprobuje to wdrozyc, zobacze co wyjdzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ewentualne inne pomysły rownież mile widziane (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) edit: @phpion tak, wiem.... zdaje sobie z tego sprawe. Też zastanawiałem się nad ionCube, ale wowczas po stronie klienta musi być czytnik do tego, nieprawdaż? No i sterowanie licencją chciałbym mieć po stronie serwera, by móc wydłuzac lub innego typu rzeczy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoja propozycja wydaje się całkiem sensowna. Dane będą szły cURLem, wiec raczej domeny nie sprawdze, co najwyżej IP. A jaki problem wysłać domenę curlem jako parametr? Też zastanawiałem się nad ionCube, ale wowczas po stronie klienta musi być czytnik do tego, nieprawdaż? No i sterowanie licencją chciałbym mieć po stronie serwera, by móc wydłuzac lub innego typu rzeczy. ionCube jest na każdym dobrym serwerze. Inną kwestią jest to, że jest słaby i od dawna istnieją programy umożliwiające jego "odkodowanie". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 03:29 |