![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam baze danych ktora wyglada mniej wiecej tak:
[USERS] ID – liczba całkowita długa Name – łańcuch Pass – łańcuch State – liczba całkowita [GAME_LOG] ID – liczba całkowita długa GameStartTime – lancuch GameEndTime – lancuch FirstUserID – liczba całkowita długa SecondUserID – liczba całkowita długa WinnerID – liczba całkowita długa [USER_MOVE_LOG] ID – liczba całkowita długa GameLogID – liczba całkowita długa UserID – liczba całkowita długa UserMove – liczba całkowita teraz chcialbym do tej bazy zrobic nastepujace statystyki: 1. uzytkownicy - ilosc rozegranych gier (posortowane wg najwiekszej ilosci gier) 2. uzytkownicy - uzytkocnicy ktorszy maja najwiecej 0 w tablicy USER_MOVE_LOG w polu UserMove Jesli ktos mogl by mi pomoc w zbudowaniu odpowiednich zapytan bede wdzieczny :] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za adresik wczesniej go widzialem ale jakos nie sprawdzilem 2 kursu.
A szkoda bo wiedzial bym ze jest cos takiego jak COUNT i ze to dziala tak: (COUNT returns the total number of values in a given column). Sorki za "a". Maly blad. Co do zapytania teraz rozumeim go calkowicie, ujednolicilem go do: [sql:1:69af1e3fe7]SELECT u.name, COUNT(g.id) ile_gier FROM users u, game_log g WHERE g.FirstUserID = u.id OR g.SecondUserID = u.id GROUP BY u.name ORDER BY ile_gier DESC[/sql:1:69af1e3fe7] Chciaz nie ma to wiekszego sencu, bo jak mi sie wydaje aliasy uzywane sa wtedy gdy pola tabel maja jednakowe nazwy, ale moge sie mylic?? Dzieki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 02:34 |